Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Čtyři kruhy vstupují do F1

Čtyři kruhy vstupují do F1

Budou mít vlastní pohonnou jednotku. Bez Porsche.

V pátek před Velkou cenou Belgie vydalo Audi tiskovou zprávu, kterou oficiálně oznámilo vstup do F1. Německá automobilka tak učiní v roce 2026 a bude v pozici výrobce pohonné jednotky.

Audi bude svoji pohonnou jednotku vyvíjet v Neuburgu, tedy v Německu. Projekt povede Adam Baker, který v minulosti pracoval pro BMW i pro FIA. Automobilka již má nachystané testovací stolice vhodné pro motory F1 a připravuje nábor zaměstnanců i investice do infrastruktury.

Motorsport je nedílnou součástí DNA Audi,“ řekl Markus Duesmann, předseda představenstva Audi. „Vždy bylo aktivní a úspěšné v motorsportu. Le Mans, Dakar, DTM nebo Formule E, jsme aktivní a jsme úspěšní. Rozhodli jsme se, že se soustředíme na elektromobily a F1 mění pravidla tak, že velká část pohonné jednotky bude elektrická. Také bylo důležité rozhodnutí použít palivo z plně obnovitelných zdrojů a zavedení rozpočtového stropu. Formule 1 bude fungovat jako pódium, na kterém naši značku předvedeme celému světu, i jako vývojová laboratoř.

Audi bude samo vyrábět motory a pravděpodobně koupí i podíl v jednom z již existujících týmů. Foto: Audi

Brzy očekáváme podobné oznámení ze strany Porsche, které spojí síly s Red Bullem. Zajímavé je rozhodnutí, že každá z dvojice automobilek spadajících pod koncern Volkswagen startuje vlastní projekt. Mít “pohonnou jednotku Volkswagen“ osazenou u některých týmů emblémem Porsche a u jiných emblémem Audi by přitom bylo podstatně méně drahé.

Asi si dokážete představit, jak velkou diskusi jsme o tom vedli. Nakonec jsme ale usoudili, že obě značky mají vlastní fanoušky a svůj vlastní charakter, takže potřebujeme dva kompletně oddělené projekty. Kromě toho, tým chce vždy mít pohonnou jednotku navrženou speciálně pro jeho šasi. Dává smysl, že když budou dvě rozdílné šasi, tak potřebujeme i dvě rozdílné pohonné jednotky.

Jméno partnerského týmu Audi, jelikož také nezakládá svůj vlastní, má být oznámeno do konce roku. Hodně nám ale napovídá fakt, že Alfa Romeo zrovna dnes oznámilo ukončení partnerství s týmem Sauber po skončení sezony 2023.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Audi