Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

McLaren si dojel pro double, Alonso šampionem

McLaren si dojel pro double, Alonso šampionem

Grand Prix Brazílie - závod

Formule 1 dnes přepisovala své dějiny, nebyl to však Michael Schumacher, kterého jsme si v minulých sezónách zvykli vídat na čele závodů a historických tabulek, nýbrž jeho nástupce na nejsledovanějším trůnu motosportu Fernando Alonso. Jezdec Renaultu si již dnes, dva závody před koncem sezóny, zajistil coby nejmladší jezdec v historii titul mistra světa.
 
K prvnímu velkému triumfu kariéry stačila Španělovi třetí příčka v cíli dnešní Grand Prix Brazílie, kterou však opanovaly vozy McLarenu. Vítězství si suverénní jízdou zasloužil Juan-Pablo Montoya a obhájil tak svůj loňský triumf ze Sao Paula. Pro druhé místo si dojel Alonsův rival Kimi Räikkönen, který už se nyní může spolu s týmem definitivně soustředit jen na pohár konstruktérů.
 
Dnešní Velká cena byla především taktickým soubojem. Obě strany zajely, co potřebovaly, šťastnější byl ale nakonec francouzský tým. Stříbrné šípy však po problémech v Turecku a Belgii dosáhly na svůj vytoužený double a dostaly se tak na čelo poháru konstruktérů.
 
Hned tři Brazilští jezdci se představili saopaulskému publiku, po startu se však s domácí Grand Prix loučil první z nich – Antonio Pizzonia. Kolize s Davidem Coulthardem krátce po startu jej poslala přímo na vůz týmového kolegy Marka Webbera a brazilskému jezdci nezbylo nic jiného než nechat svůj poškozený monopost na kraji dráhy.
 
Dvě kola se jezdilo za safety carem, ihned po restartu však nastoupil do útoku Montoya a od doposud prvního Alonsa převzal vedení v závodu. Třetí Kimi Räikkönen si taktickou jízdou před první zastávkou v boxech vyjel na španělského konkurenta náskok a po návštěvě mechaniků se zařadil přímo za Montoyu. První zastávkou získal i Michael Schumacher, když se dostal před Giancarla Fisichellu.
 
Dva budoucí kolegové Rubens Barrichello a Jenson Button spolu bojovali o šestou příčku, brazilský jezdec však před domácím publikem ve 44. kole Angličana udolal. Tou dobou již nepokračoval Robert Doornbos, jehož minardi se poroučelo do boxů po poruše motoru. Brazilskou Grand Prix nedokončil ani Tiago Monteiro. Jeho úctyhodná série, v které dokončil všech šestnáct předchozích Velkých cen, se tak přeťala až na okruhu v Interlagos.
 
Montoya už mohl díky vývoji závodu bojovat sám za sebe a své třetí vítězství v barvách McLarenu si ohlídal. V průběžném pořadí jezdců mu patří již třetí příčka.

Výsledky závodu

p.
Jezdec Tým    Čas/Kolo
1.
 J.P.Montoya  McLaren
M
1h:29:20.57
2.
 K.Räikkönen  McLaren
M
+ 2.527
3.
 F.Alonso  Renault
M
+ 24.840
4.
 M.Schumacher  Ferrari
B
+ 35.668
5.
 G.Fisichella  Renault
M
+ 40.218
6.
 R.Barrichello  Ferrari
B
+ 1:09.173
7.
 J.Button  BAR
M
+ 1 kolo
8.
 R.Schumacher  Toyota
M
+ 1 kolo
9.
 C.Klien  Red Bull
M
+ 1 kolo
10.
 T.Sato  BAR
M
+ 1 kolo
11.
 F.Massa  Sauber
M
+ 1 kolo
12.
 J.Villeneuve  Sauber
M
+ 1 kolo
13.
 J.Trulli  Toyota
M
+ 1 kolo
14.
 C.Albers  Minardi
B
+ 2 kola
15.
 N.Karthikeyan  Jordan
B
+ 3 kola
NC
 T.Monteiro  Jordan
B
56.kolo
NC
 M.Webber  Williams
M
45.kolo
NC
 R.Doornbos  Minardi
B
35.kolo
NC
 A.Pizzonia  Williams
M
1.kolo
NC
 D.Coulthard  Red Bull
M
1.kolo

Všechny časy neoficiální

NC - neklasifikováni