Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Michael Schumacher opět neporažen

Michael Schumacher opět neporažen

Grand Prix Bahrajnu - závod

Grand Prix Bahrajnu - Bahrain International Circuit
57 kol - 308,769 km - sucho, zataženo, 31° C
-----------------------------------------------------------

Šestinásobný Mistr světa formule 1 Michael Schumacher navázal na výkony z Austrálie a Malajsie a ani v Bahrajnu nenašel soupeře, který by se mu dokázal vyrovnat. Historicky první Velká cena na Středním východě probíhala opět plně v režii Ferrari.

Schumacher zůstává po třech odjetých závodech stoprocentní, poté co vyhrál všechny letošní kvalifikace i Grand Prix.
 
GP Bahrajnu přinesla historicky nejlepší vstup Ferrari do sezóny. Nikdo ze soupeřů stáje z Maranella nedokázal najít recept na to, jak se byť jen přiblížit dominantnímu Ferrari.
 
Druhý dnes skončil týmový kolega Michaela Schumachera, Brazilec Rubens Barrichello, který tak pomohl získat letos již druhý ´double´ pro Ferrari. Podruhé v řadě dojel na třetím místě a tudíž i stupních vítězů Jenson Button s monopostem BAR.
 
Schumacherovo třetí vítězství znamená upevnění vedení v průběžném hodnocení Mistrovství světa jezdců. Michael vede s náskokem devíti bodů před Rubensem Barrichellem. Na třetí místo se však posunul Jenson Button se ziskem patnácti bodů.
 
Za dnes čtvrtým Jarno Trullim s Renaultem dojel druhý BAR pilotovaný Takumou Satem. Pro BAR to bylo letos poprvé, kdy bodovaly oba vozy. BAR to navíc posunulo na třetí místo v průběžném hodnocení Mistrovství světa konstruktérů, o které se dělí s Williamsem.
 
Fernando Alonso se s druhým Renaultem dokázal probít startovním polem a získat konečné šesté místo a tudíž tři body. Renault po dnešku figuruje na průběžném druhém místě v hodnocení Mistrovství světa konstruktérů. jeho ztráta na Ferrari činí dvacet devět bodů.
 
Sedmé místo a dva body dnes získal Ralf Schumacher s Williamsem, následován osmým Markem Weberem v Jaguaru.
 
Poté, co se monoposty vydaly do zahřívacího kola, zůstal na startu stát Gianmaria Bruni s Minardi. Problémy se startem měl i v poslední řadě stojící Kimi Räikkönen, ale nakonec se dokázal rozjet.
 
Oba vozy Ferrari odstartovaly s přehledem a v nájezdu do první zatáčky svedly souboj, který doprovázelo probrzdění pneumatik. Juan Pablo Montoya se zařadil na třetí místo. Jediným z první čtveřice, kdo si na startu polepšil, tak byl Takuma Sato, který předjel Ralfa Schumachera.
 
Tradičně dobrý start předvedl Trulli, když se posunul před Buttona. I Jaguar zřejmě zapracoval na startovní proceduře a Mark Webber se dokázal posunout ze čtrnácté pozice o čtyři příčky. Druhý Jaguar pilotovaný Christianem Klienem naopak tři místa ztratil.
 
Alonso, který odstartoval až ze šestnácté pozice, se pokoušel získat na startu maximum. Došlo však ke střetu a poškození jeho předního křídla. Na konci prvního kola zajel Španěl do boxů, kde mu byl vyměněn celý nos včetně křídla. Fernanda to však stálo několik pozic a rázem byl devatenáctý.
 
Michael Schumacher mezitím budoval svůj náskok v čele závodu.
 
Do problémů se dostal Ralf Schumacher. Při pokusu o předjetí Japonce Sata došlo ke kontaktu obou vozů a Ralf musel vzápětí do boxů.
 
Incident bude předmětem vyšetřování. Při průjezdu první zatáčkou si držel Schumacher vnitřní stopu. Při nájezdu do druhé (levotočivé) zatáčky se držel na vnitřku pro změnu Sato, Ralf však byl před ním. Sato odmítl přepustit svou pozici, navzdory tomu že neměl dost místa. Následoval střet a Ralf se dostal do hodin. Takuma celý incident ustál bez viditelných následků, Ralf již takové štěstí neměl.
 
Kimi Räikkönen vypil kalich hořkosti do dna, když jeho McLaren na konci osmého kola vzplál. Pro mladého Fina to bylo po tragickém víkendu vysvobození.
 
Jako první se do boxů dostavil Michael Schumacher. Bylo to v devátém kole. Zastávka se Ferrari povedla a po 7,2 sekundách se Němec opět vydal na trať. Hned v dalším kole se v boxech potkali Barrichello a Montoya. Brazilec se zdržel 12,1 sekundy, Kolumbijec pak 9,2 sekundy.
 
V třináctém kole, kdy již za sebou měli všichni první zastávku v boxech, činil náskok vedoucího jezdce na druhého Barrichella 11,7 sekundy. Třetí Montoya zaostával již o 15,1 sekundy. V tu chvíli bylo jasné, že Ferrari i Williams jedou stejnou strategii a že, pokud nedojde k nějaké závadě, je o osudu GP Bahrajnu rozhodnuto.
 
Jaguar Christiana Kliena dostal hodiny v šestnáctém kole. V kole osmnáct neustál Sato tlak vyvíjený Butonem a vyjel krátce až za obrubník. To jej stálo nejen pozici, ale především nutnost vyhledat své mechaniky, kteří vyměnili poškozené přední přítlačné křídlo jeho baru.
 
Druhé zastávky v boxech odstartovali ve dvacátém třetím kole Coulthard a Webber. Dvacáté čtvrté kolo přineslo zastávku Michaela Schumachera. Do dvacátého sedmého kola měli za sebou návštěvu boxů všichni. Schumacher v tu chvíli vedl před Barrichellem o 12,1 sekundy. Třetí Montoya jezdil se ztrátou 19,4 sekundy na první Ferrari.
 
Duo Alonso a Webber svádělo ve třicátém prvním kole napínavý souboj. Španěl si neodpustil posunky rukou na adresu Australana, který v tu chvíli bránil svou pozici. Webber však tlak nakonec neunesl a na konci cílové rovinky brzdil snad až příliš pozdě. Byl široký a Alosno jej lehce předstihl.
 
Kolo třicet tři přineslo útok Takumy Sata na Davida Coultharda. Ten byl úspěšný a Japonec byl rázem na šestém místě.
 
Sato zahájil třetí zastávky v boxech ve třicátém sedmém kole. Jenson Button dokázal v boxech předjet Jarna Trulliho a Alonso Coultharda.
 
Obě Ferrari jela pohodlně na čele závodu a poté, co si odbyla hladké třetí zastávky, činil náskok vedoucího Schumachera již 22,8 sekundy.
 
Na voze Kolumbijce Montoyi však došlo k technické závadě. Montoya se postupně propadal, aby nakonec dojel až na třináctém místě. Button díky problémům Juana Pabla dosáhl na druhé umístění na stupních vítězů v řadě.
 
Na bodech jedoucí David Coulthard neměl to štěstí, aby spatřil šachovnicovou vlajku. V padesátém prvním kole zajel Skot do boxů. Nakonec však zůstal stát na konci boxové uličky. McLaren si tak vypil v Bahrajnu kalich hořkosti do dna a je jasné, že o moc horší to již být nemůže.
 
Kolotoč formule 1 se nyní přesunuje do Evropy, kde se 25.04.2004 jede v Imole na okruhu Autodromo Enzo E Dino Ferrari Grand Prix San Marina.

Výsledky závodu

p.
Jezdec Tým    Čas/Kolo
1.
 M.Schumacher  Ferrari
B
1h 28:34.875
2.
 R.Barrichello  Ferrari
B
+ 1.367
3.
 J.Button  BAR
M
+ 26.687
4.
 J.Trulli  Renault
M
+ 32.214
5.
 T.Sato  BAR
M
+ 52.460
6.
 F.Alonso  Renault
M
+ 53.156
7.
 R.Schumacher  Williams
M
+ 58.155
8.
 M.Webber  Jaguar
M
+ 1 kolo
9.
 O.Panis  Toyota
M
+ 1 kolo
10.
 C.da Matta  Toyota
M
+ 1 kolo
11.
 G.Fisichella  Sauber
B
+ 1 kolo
12.
 F.Massa  Sauber
B
+ 1 kolo
13.
 J.P.Montoya  Williams
M
+ 1 kolo
14.
 C.Klien  Jaguar
M
+ 1 kolo
15.
 N.Heidfeld  Jordan
B
+ 1 kolo
16.
 G.Pantano  Jordan
B
+ 2 kola
17.
 G.Bruni  Minardi
B
+ 5 kol
NC
 D.Coulthard  McLaren
M
kolo 51
NC
 Z.Baumgartner  Minardi
B
kolo 45
NC
 K.Räikkönen  McLaren
M
kolo 8

Všechny časy neoficiální
NC - neklasifikováni