Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

"Sedět v motorhomu nebo v závodním autě? Beru auto."

"Sedět v motorhomu nebo v závodním autě? Beru auto."

Rozhovor s Juanem Pablem Montoyou o jeho rozhodnutí odejít.

Juan Pablo Montoya: "Lidé se o mém přestupu z formule 1 do NASCAR myslí, že jsem se zbláznil, ale já si myslím, že je to úžasné. Je to skvělá výzva v mé kariéře. Možná ta největší, před kterou jsem kdy stál. Jeden víkend tady jste nahoře a druhý může být katastrofou. Máte tam 36 závodů, jezdíte proti těm nejlepším a lidé si mnohdy neuvědomují, jak těžké to je. Být součástí toho je úžasné. Lidé mnohdy očekávají, že přijdou a začnou vyhrávat, dělat velké věci. Samozřejmě, já chci taky, ale bude to těžší, než si lidé myslí. Když jsem přijel a dostal tu nabídku, viděl jsem vás tady závodit, byl jsem nadšen. Chip [Ganassi] má v týmu skvělé lidi a být mezi nimi... Už se mě dokonce ptali, jestli něco nepotřebuju, jsem unešen. Učit se a přistupovat k sobě více jako k jezdci, je to skvělý pocit."

Otázka: Jaký je připraven plán testů?
Montoya: "Ze všeho nejdřív musím dokončit sezonu formule 1. Vím, že to bylo na klasickém okruhu, když jsem řídil Jeffovo auto, a bylo to úžasné. Dalo se smýkat, chovalo se pěkně, byl jsem nadšen. Bude to náročná zima pro mě, dokončim sezonu formule 1 a pak budeme testovat jak jen to bude možné."

Otázka: Co se stalo s možnostmi zůstat ve formuli 1?
Montoya: "Možností pár bylo a mohl jsem je podepsat. Myslím, že přijít sem a začít jako nováček je zcela nová zkušenost. Pracuju opět s Chipem, se kterým jsme již dosáhli úspěchů. Být zpátky v Americe je úžasné, nedokázal jsem to odmítnout. Za pár let by to už asi nešlo, nechtěl jsem o tu příležitost přijít."

Otázka: Kolik toho víte o NASCAR? Hrál jste nějaké video?
Montoya: "Sledoval jsem to hodně ještě před tím, než jsem hovořil s Chipem. Miluju závodění. Vždy se na ně dívám. Závodění tady je těsné a vzrušující. To je dobrý důvod, abych přišel. Mluvil jsem s Caseym Mearsem před dvaceti minutami [letos jezdí v NASCAR pro Ganassiho, pozn. autora] a řekl mi: Už jsem toho odzávodil hodně, a nikdy jsem se nebavil tak jako tady. To je důvod proč jsem přišel, abych se učil a bavil se. Bude to náročné, bude to tvrdé, doufám, že se hodně naučím a ke konci sezony budu zajíždět dobré výsledky. Bude to dlouhá sezona, ale to je i ve formuli 1, když se podíváte z pohledu odjetých kilometrů. V autě strávíme stejné množství času jako kluci tady, ale tady se pořád závodí. Když jedu z domova do Austrálie, je to 27 hodin v letadle."

Otázka: Co bylo tou poslední kapkou a jak jste si doma obhájil snížení platu?
Montoya: "Člověk není šťastný, když bere větší peníze a přitom je celý den mrzutý. Když jsem zavolal Chipovi, říkám mu: Chipe, víš co? Chci zase závodit. A nejlepší místo na závodění je tady. Chip mi řekl, že jej musím přesvědčit, že o to opravdu stojím. Ptal se dokonce mýho táty, ten mu řekl, že jsem nebyl nikdy víc přesvědčen o tom, že něco chci. Jednoduché. Není to o tom, kolik milionů člověk vydělává, je to o tom, jestli je po třech letech člověk spokojen s tím co dělá, nebo ne. Když se na to podívám ze tříleté perspektivy, budu o mnoho šťastnější tady. Chip je upřímný člověk, řekne, co si myslí. On ví, že mu upřímně odpovím a to je důvod, proč to mezi námi vždy fungovalo."

Otázka: Co to vypoví o NASCAR?
Montoya: "Kdyby to nebylo o závodění, nepřišel bych. Chci pracovat s Chipem a užít si s ním zábavu. Co je vaším cílem? Pro mě je to závodění. Formule 1 má úžasná auta a technologii, ale kdokoli se dívá na závody, uzná, že to není to nejúžasnější závodění na světě. Jak těžké je ve formuli 1 předjet? Předjedeš je, kola se dotknou a udělají z tebe zvíře."

Otázka: Půjdou s vámi fanoušci do NASCAR?
Montoya: "Bude to asi obojí, některé fanoušky ztratím, jiné získám. Získám nové sponzory a pro ně bude super vídat mě každý týden. Jsem z Kolumbije a od tamtud je to do Miami tři hodiny letadlem. Pomoci NASCAR expandovat do Latinské Ameriky s hispánským jezdcem by bylo dobré. Myslím, že z toho těží všichni."

Otázka: Podle čeho soudíte, že se NASCAR dokážete přizpůsobit?
Montoya: "Když jsem začal v Kolumbii závodit, byly tam svého času závody Trans Ams. Závodil jsem tam asi rok a užil si hodně srandy. Už jsem řídil velká auta. Už jsem jezdil s různými vozy, bude mi to chvíli trvat, ale je to velká výzva."

Otázka: Nějaká šance, že se přesunete do Severní Karolíny [sídlo Ganassi Racing, pozn. autora]?
Montoya: "Mám dům v Miami. Uvažuji o tom, že si v Karolíně něco pronajmu, v zimě tam strávím hodně času. Musím si tam vybudovat zázemí, to je klíčem k úspěchu, být šťastný s lidmi, se kterými pracujete a kteří vám věří."

Otázka: Když to nepůjde?
Montoya: "Ze začátku by mě to asi nepřekvapilo, jsou tu skvělí jezdci a je to zcela jiný styl závodění. Lidé očekávají, že přijdu a začnu vítězit, a lidé se budou ptát stejně jako vy teď. Když se podíváte na tiskovou zprávu, je to několikaletá smlouva. Proč je to několikaletá smlouva? Protože bude trvat nějakou dobu, než se to naučím. Hlavní cíl je samozřejmě vyhrávat, ale nebude to lehké. Budou závody, kdy se budeme motat na 30. místě a budete šťastní, když dojedete do cíle. Třeba se povede dovézt auto na 5., 10. nebo 15. místě. Je v sezoně hodně závodů. Když se nepovede jeden ve formuli 1, musíte dva tři týdny čekat na další. Tady se to nepovede, další týden jedete znova a znova. Je důležité mít úctu k ostatním a oni budou mít úctu k vám. Když vám budou věřit, bude to dobré."

Otázka: Do jaké míry to bylo o únavě z formule 1 a do jaké míry o tom chtít závodit v NASCAR?
Montoya: "Kdyby to bylo o tom spíše se dostat z formule 1, asi bych zavolal Chipovi a jeho IRL týmu. Už jsem tam vyhrál, byl bych konkurenceschopný. Má auto, které vyhrává. Když jsem se dozvěděl, že má volné místo tady, byla to velká výzva. Má rodina tu má vřelé přijetí, stejně jako já, a to je skvělé. Rodina se mě ptala, zda jsem si jistý, že chci závodit v Busch sérii. Řekl jsem, když si mám vybrat mezi tím sedět v motorhomu nebo v závodním autě, vyberu si závodní auto."