Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

FIA zahájila šetření počínání McLarenu v Monaku

FIA zahájila šetření počínání McLarenu v Monaku

Rozzuřený britský tisk kritizuje týmovou režii.

McLaren bude vyšetřován Mezinárodní automobilovou federací ve věci údajné aplikace týmové režie při včerejší Velké ceně Monaka.

Při ní McLaren instruoval své jezdce po prvních zastávkách v boxech, aby drželi pozice ve snaze zajistit double. Tým se za to stal terčem velké kritiy ze strany britských médií.

"Lewis Hamilton dal všechno do závodu, který neměl dovoleno vyhrát," napsal například Daily Mirror. "Přitom sen mladíka zhatil muž, který kromě svého otce do něj vložil nejvíce.

Chyba v úsudku nepovolit rozeným závodníkům závodit byla stejně velká jako dominance týmu v Monaku.

Sport ztratil víc než kdyby oba vozy skončily v bariéře po boji o vedení v závodě."

The Daily Telegraph si všimnul "protažených obličejů" a "stínu" při oslavách 150. vítězství stáje.

"Hamilton a 130 000 fanoušků mačkajících se v přístavu měli znemožněno sledovat pořádné závodění," zlobí se The Daily Mail.

"Nebyl to výkon jeho, ale týmu, co rozmrzelo Hamiltona v důsledku toho, že dojel druhý," píší The Times. "Měl palivo na šest kol víc a byl odvolán do boxů již po třech."

FIA nyní bude počínání McLarenu šetřit a zjišťovat, zda mělo nějaký dopad na závod a nebo obraz sportu. Pravidla výslovně zakazují týmovou režii, která má vliv na výsledky závodu. Ve svém tiskovém prohlášení FIA oznamuje šetření ve světle podezření z možného porušení Mezinárodního kodexu (International Sporting Code).

Jedná se nejspíše o Článek 151 c), který zakazuje "jakékoli počínání poškozující obraz sportu nebo jakékoli aktivitiy jdoucí proti zájmu soutěžení a motorsportu obecně".

Ve Sportovních regulích zmíněný zákaz týmové režie byl zaveden po kontroverzní Velké ceně Rakouska 2002, kde Barrichello před cílovou čarou před sebe pustil M. Schumachera.

Stanovisko Rona Dennise je ale jasné: nešlo o týmovou režii nýbrž týmovou strategii [čtěte zde].