Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Glosa Tomáše Richtra - GP Malajsie

Glosa Tomáše Richtra - GP Malajsie

Něco o zákulisí komentování přenosu pro TV Nova.

Provozovat internetový magazín o formulích a komentovat pro nejsledovanější českou televizi (naši vaši TV Nova) závody fomule 1, jsou zcela odlišné výzvy.

Přeci jen, v oblasti internetových magazínů o formuli 1 se pohybuji již řádku let a vždy mě hrozně těšilo, jaká se kolem vytvořila komunita zajimavých lidiček. S mnohými čtenáři jsme si vždycky fajně pokecali, jiní mě plísnili už třeba jen za to, že jsem :) Tohle je v televizi podobné, za rádoby vtípek, o kterém si myslím, bůhvíjak nejsem vtipný, mě např. ferraristi sežerou, a mclarenisti s neutrálama opěvujou. V tu chvíli mě ale žere, že jsem se nezalíbil ferraristům... (za 14 dní to bude obráceně).

Tady ale veškerá podobnost končí. Formulové weby vyhledávají většinou formuloví fandové, lidé,  kteří F1 rozumí mnohdy více než já s Ecclestonem a Mosleym dohromady, a tak podle toho můžete volit obsah a formu. S TV Nova je to jinak. Můžete být plísněn za to, že "tu situaci ohledně bílých proužků na pneumatikách přece většina diváků zná, většina z nich snad F1 rozumí", ale paradoxně, opak je pravdou.

Těch pár desítek tisíc formulových čtenářů formulových webů činí (téměř až národnostní!) menšinu diváctva přenosů TV Nova. Ti viděli naposled Velkou cenu Brazílie, ve které Lewis Hamilton tak slavně nezískal titul v úvodní sezoně F1, a pak se náhodou probudili do Velké ceny Austrálie v sedm ráno... (zhruba v době, kdy si Hamilton přebíral pohár za vítězství v závodě). Diváci, kteří ví o tom, že spolu často bojuje McLaren s Ferrari, ale chameleonstvím někdejšího Jordanu jsou nedotknuti.

A teď se s tím zkuste vypořádat!

A tak hlavním cílem je, aby je přenos bavil, nějak zaujal, nalákal na příště, zasekl u televize, nepustil na Primu (nebo bůhvíjakou televizi), do hospody či ven na procházku (teď to ještě šlo, ale co až se pojede dvě hodiny po poledni?!). Což přirozeně může naštvat vás, naše drahé čtenáře Formule.cz :-)

Přesto věřím, že i Velká cena Malajsie byla pro vás na TV Nova zajímavá. Ano, reklamy se trošku nepovedly, ale zcela upřímně jsem to nemohl ovlivnit ani já, ani režisér přenosu, který je mimochodem profík na slovo vzatý a moc dobře ví, o co v této branži jde. Ale ani on není Bůh... Ale věřte mi, že se snažíme to s příslušnými místy vylepšit pro příště! O tu správnou reklamu vás rozhodně neochudíme! ;-)

Píšete mi zajímavé postřehy z přenosů, nad kterými se rozhodně upřímně zasměji! Sám ani nevím, že řeknu nějakou perličku, dokud mě na ni neupozorníte. Pokud byste chtěli dál nějaké zajímavé, vtipně chybné či kontroverzní hlášky sledovat, klidně je pošlete na dotazy@formule.cz, myslím, že na konci sezony by z nich mohla být velmi zajímavá sbírka! Zatím předkládám něco z těch došlých:

"Ferrari mělo katastrofální vstup do sezony. Tak katastrofální, že slovo katastrofální samo o sobě dostatečně nevystihuje úroveň katastrofálnosti vstupu Ferrari do sezony!"

"Pořadí Velké ceny Austrálie se shoduje s pořadím na konci tohoto závodu." (Řečeno na konci Velké ceny Austrálie, roztomile původně myšleno průběžné pořadí šampionátu.)

"Kimi Räikkönen stahuje Massu a pokud se nerozhodne na dráze, počkejme si, jak už je to u Ferrari zvykem, na zastávky v boxech."

"Jarno Trulli dojel druhý na čtvrtém místě."

"A z plaménku naděje už je docela slušný oheň!"

"Mraky strašně straší!"

"Atmosféra houstne, srdcí buší, nejen srdce jezdců, ale i srdce mé!"

"Pokud máte pocit, že mclareny ve druhé řadě, kam se kvalifikovaly, nejsou, pak to není pocit, ale skutečnost, protože ony tam skutečně nejsou!",

"Bylo to dlouhých 150 dní čekání! Mně to přišlo jako 150 let, ale tady jsme, na začátku nové sezony. Manželkám, partnekrám a milenkám se omlouváme, v listopadu jsme zpátky!" (V březnu 2008.)

Těším se na Vás z Bahrajnu!
Váš Tomáš Richtr

Foto: Martin Straka/BPA