Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Dnes zemřel Jean-Marie Balestre

Dnes zemřel Jean-Marie Balestre

Bojovník za bezpečnost ve formuli 1.

Ve věku 86 let dnes zemřel bývalý prezident asociace, kterou známe pod jménem Mezinárodní automobilové federace (FIA), Francouz Jean-Marie Balestre.

Balestre se narodil v roce 1921 a patřil mezi zakládající členy FFSA (Federation Francaise du Sport Automobile) a byl jedním z hlavních bojovníků za zvyšující se bezpečnost ve formuli 1.

Balestre je pravděpodobně nejvíce znám kvůli tzv. válce mezi FISA (Fédération Internationale du Sport Automobile) a FOCA (Formula One Constructors Association) z počátku 80. let. Výsledkem sporu bylo, že se FIA, které byl prezidentem, stala vůdčím sportovním orgánem, který si ponechal regulační roli a FOCA vedená Berniem Ecclestonem získala kontrolu nad řízením komerčních práv.

V roce 1986 se stal prezidentem FIA, se kterou se později sloučila FISA. Pokračoval v misi za bezpečnost ve formuli 1, mnohdy šel proti proudu. Vše vyústilo v pravidla týkající se běžných pohonných jednotek v roce 1989, šlo tedy o konec éry turbomotorů aj.

Po Balestrem se stal prezidentem FIA v roce 1993 Max Mosley, jeho bývalý sok z FOCA. U kormidla FFSA zůstal Balestre do roku 1996.