Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Max Mosley chce zpátky starou kvalifikaci

Max Mosley chce zpátky starou kvalifikaci

Bude to ale stačit?

Max Mosley dnes řekl, že by preferoval návrat staré kvalifikace před současným jednokolovým formátem. Do roku 2002 měli jezdci v kvalifikaci čtyři pokusy a mohli je zajet kdykoli během jedné hodiny. V první polovině kvalifikace se sice nic nedělo, ale závěrečné minuty byly mnohdy infarktové.

"Osobně bych uvítal starou kvalifikaci, kdokoli je nejrychlejší, ať je na pole position," řekl Max Mosley. "Radši bych uvítal krátký pohled na auto v měřeném kole, ale předpokládám, že týmy nebudou souhlasit."

Max Mosley naráží na problém, že v kvalifikaci nemají týmy stejný show time, takže reklamy na vozech Ferrari jsou vidět často, ale například Minardi skoro vůbec.

Účelem nového formátu bylo vznést do složení startovního roštu více náhodných rozložení, ale Michael Schumacher je letos jaksi proti.

"O kvalifikaci se vedou diskuze, současný systém je nudný zejména pro lidi na okruhu a vlastně ani lidé u televizorů asi nejsou zrovna šťastní.

Kdybychom dosáhli jednotného souhlasu, mohli bychom to změnit třeba zítra, otázkou je dosáhnout právě takového souhlas. Nejsem optimista, vždy někdo nesouhlasí.

Ale existuje několik návrhů, všichni se shodují na tom, že to musí být snadno pochopitelné, jinak je to ztráta času. Lidé ztratí zájem. Takže doufám, že týmy přijdou s nějakým jednotným návrhem," dodal Mosley.