Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Vettel je z pole-position velice nadšený

Vettel je z pole-position velice nadšený

Němec se stal nejmladším pilotem na pole-position.

Sebastian Vettel ani nemohl najít slova, kterými by popsal své pocity z vyhrané kvalifikace, nadšené jásání ale mluví za vše. Nadějný Němec jen potvrdil mohutně stoupající formu počínaje Velkou cenou Evropy, když dnes získal pole-position na zítřejší Velkou cenu Itálie a to navíc v hustém dešti.

Vettel se ve svých jedenadvaceti letech stal nejmladším jezdcem, který kdy vyhrál kvalifikaci. Dosavadního držitele rekordu Fernanda Alonsa překonal o víc než pět měsíců.

Také Toro Rosso se poprvé postaví na první pozici. Vettel dokonale využil složitých podmínek k tomu, aby porazil všechny své soupeře a zakončil tak perfektní den domácího týmu.

"Neuvěřitelné, úžasné. Vtipkoval jsem s inženýry, že když bude pršet, zajedu pole-position. Podmínky dnes byly velice složité. Na vodě nikdy nevíte, co máte očekávat. Ve Variante Ascari bylo tolik vody a já jsem měl štěstí, že jsem kvůli aquaplaningu neuklouzl.

Snil jsem o zisku pole-position. Jsou zde dva italské týmy, většina lidí zná ten velký, ale teď už lidi ví i o tom menším - Scuderii Toro Rosso.

Co k tomu říct? Samozřejmě mi to zabere nějaký čas, než mi to dojde. Bylo mým snem jednoho dne řídit vůz formule 1 a pak bylo mým cílem bojovat o pole-position a vítězství v závodě.

Byl to den, jaký jsem nečekal. Je to fantastický pocit, úžasný, být součástí formule 1 a bojovat s těmi jezdci je fantastické."

Vettel přiznal, že byl velmi spokojený se změnami, které provedli na voze přes noc.

"V pátek už byly tréninky na mokru a já se necítil ve voze moc pohodlně. Přes noc jsme udělali nějaké změny, nevěděli jsme, co očekávat, jak moc bude pršet, prostě jsme našli to správné nastavení.

Po dnešním tréninku jsem byl s vozem za mokra velice spokojený, bylo velmi dobře vyvážené. Když jste v těchto podmínkách spokojený, pak je to velká výhoda, to je klíč. Když nevíte, jaký váš vůz je, tak se nesnažíte."

Týmový kolega Sebastien Bourdais dotvořil skvělý výsledek Toro Rosso čtvrtým místem, italské béčko Red Bullu je tak dnes nejúspěšnějším týmem.