Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Vettel má obavy o bezpečnost KERS

Vettel má obavy o bezpečnost KERS

Jeho testy doprovází řada problémů.

Sebastian Vettel vyjádřil své obavy o bezpečnost systému rekuperace kinetické energie KERS, který bude ve formuli 1 povolen od příští sezóny.

Navzdory tomu, že ta začíná už za tři měsíce, většina týmů ještě s tímto systémem ani nevyjela na trať. KERS už navíc zavinil několik problémů, tím nejvážnějším byl zásah mechanika BMW elektrickým proudem během dřívějších testů v Jerezu.

"Abych pravdu řekl, pro příští rok se obávám bezpečnostního aspektu tohoto systému. Bude dost bezpečný, abychom s ním mohli závodit? Pro tým, který se KERS rozhodne nasadit jsou očekávání jasná, systém musí zrychlit vůz a být stoprocentně spolehlivý.

Podle mě ale lidé v této fázi podceňují jednu věc, bude dostatečně bezpečný? Do sezóny zbývá něco málo přes tři měsíce a nyní nás čeká zimní přestávka. Pak týmy představí své nové vozy a začnou opět testovat a čas se rychle krátí.

Já se obávám, že dosud nikdo skutečně neuvažoval o bezpečnosti. Jak jsem řekl, musí zrychlit vůz, musí být spolehlivý, ale za jakýchkoliv okolností musí být bezpečný pro nás jezdce a stejně tak všechny lidi, kteří s vozem pracují."

Red Bull, za který Vettel v příštím roce pojede, nepředpokládá nasazení systému KERS dříve než v únoru, kdy má premiéru i nový vůz. Pokud tedy chce tým nasadit KERS už v Austrálii, bude mít na jeho testování a zabezpečení pouhých šest týdnů.