Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Montezemolo: "Buď se FIA změní, nebo odejdeme."

Montezemolo: "Buď se FIA změní, nebo odejdeme."

Ferrari by se mohlo zaměřit na jinou oblast vrcholného motorsportu.

Prezident Ferrari Luca di Montezemolo řekl, že v současné chvíli existují pouze dvě možnosti vývoje nastalé situace. Buď se Mezinárodní automobilová federace (FIA) změní, nebo automobilky odstoupí a založí si vlastní seriál.

V rozhovoru, který podal novinářům při své návštěvě slavného závodu 24 hodin Le Mans, který měl mimochodem tu čest odstartovat, řekl, že bude celá záležitost vyřešena brzy, jen neví, kterou z cest se bude budoucnost automobilek ve formuli 1 ubírat.

"Během pár let bude problém formule 1 vyřešen, jak doufám, se zodpovědnou FIA, jak chceme, nebo, jak se děje v jiných sportech, organizací našeho vlastního šampionátu. Protože když máte motory, převodovky, značky, technologii, organizaci, možnost investovat, není to složité. Takže problém bude vyřešen, doufám, že velmi brzy."

Di Montezemolo přiznal, že je zklamaný ze situace, ve které se formule 1 nyní nachází, ale doufá, že se nakonec podaří sport zachránit před zničením.

"Nemůžeme každý den opakovat, že nenastoupíme do příštího ročníku šampionátu formule 1 s těmito pravidly a bez ohledu na práva Ferrari. Dnes se příliš nechci bavit o formuli 1, protože zdejší atmosféra je tou veselou.

Doufám, že vyřešíme naše problémy, protože jsem začal pracovat jako manažer týmu Ferrari v roce 1973, jsme jedinou značkou, která je ve formuli 1 od začátku, bez jakéhokoliv přerušení a formule 1 je pro Ferrari součástí života, krví, DNA.

Já nejsem šťastný. My nejsme šťastní. Jsme velice nešťastní z té situace, která tu je, hlavně kvůli veřejnosti, kvůli fanouškům. Nechceme, aby se z formule 1 stala formule 3.

Chceme nejen uchovat, ale také zlepšit DNA formule 1, její technologie, inovace a závodění. Chceme velmi výrazným způsobem omezit náklady, protože všichni zašli příliš daleko a já si myslím, že FOTA velmi důrazně ukázala, že je schopna snížit výdaje za motory a převodovky v roce 2009 na polovinu.

Budeme v tomto směru pokračovat. Jsme spolu a chceme najít řešení a já jsem si jistý, že budou ve FIA lidé dostatečně zodpovědní na to, aby pochopili, že je nyní absolutně nezbytné nevyrábět problémy, nezničit formuli 1, ale vyřešit ten problém."

Asociace týmů formule 1 (FOTA) nedávno oznámila, že byla donucena odhalit své plány budoucnosti formule 1, aby mohla prokázat, že vlastní pravidla FIA jsou pro budoucnost sportu špatná. Di Montezemolo vyjádřil, že věří, že záměrem FOTA je pouze dobro formule 1.

"Každý vidí, co se ve formuli 1 děje. Nechápu důvod. Každopádně si myslím, že jsou naše podmínky konstruktivní, že jsou velice jasné, vedení, stabilní pravidla - lidé už nechápou, proč se pravidla mění každých šest měsíců, jednou je to KERS, jindy zase jednotné motory - a dívat se dopředu s tím vyvážit výdaje a příjmy, dovolit novému obchodu začít.

Velmi mě těší, že máme nové týmy a když říkám týmy, myslím formuli 1, ne formuli 3."

Na otázku, zda by mohly závody typu Le Mans nahradit v zájmu Ferrari formuli 1, odpověděl: "Nemyslím si, že je možné závodit na nejvyšší úrovni, myslím tím vyhrávat v příliš mnoha sériích. Myslím, že je tu formule 1, je tu závodění jako Le Mans a závodění ve Spojených státech, které je extrémně náročné, jak jsem řekl předtím, Indy nebo něco takového.

Naším záměrem je pokračovat ve formuli 1, pokud jsou správné podmínky. Pokud ne, jak jsem řekl našim tifosi po celém světě, kteří jsou s námi v kontaktu po celém světě, DNA Ferrari je závodění. Pokud přestaneme působit ve formuli 1, budeme dělat něco jiného a Le Mans bude samozřejmě jednou z našich prvních priorit."