Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

McLaren se kontroverze ohledně svého křídla neobává

McLaren se kontroverze ohledně svého křídla neobává

Nicméně má pro každý případ do Bahrajnu připraveno záložní řešení.

McLaren tvrdí, že do dějiště Velké ceny Bahrajnu míří bez obav ohledně řešení svého zadního křídla a očekává, že Mezinárodní automobilová federace (FIA) dá týmu o víkendu zelenou.

Technický šéf FIA Charlie Whiting se před úvodním závodem sezóny podívá blíže na řešení užitém na monopostu MP4-25. Red Bull má totiž za to, že návrh zadní části vozu by mohl porušovat pravidla.

McLaren má podle všeho ve svém voze implementován důmyslný systém proudění vzduchu, k čemuž využívá konstrukci airboxu a krytu motoru, a který dovoluje zadnímu křídlu snižovat odpor vzduchu a nabrat na rovinkách vyšší rychlost.

Whiting měl tento týden dorazit do Wokingu a prohlédnout monopost britského týmu, avšak následkem zdržení na své cestě z Jižní Ameriky byl nucen svou návštěvu zrušit.

Výkonný ředitel McLarenu Jonathan Neale si je podle svých slov jistý, že k žádnému problému nedojde.

"Charlie nám jen znovu potvrdí, že je spokojen, o což jsme se snažili po celou dobu vývoje," řekl Neale. "Jeho letadlo ze Sao Paula bylo bohužel zrušeno.

Bylo by příjemné se s ním a dalšími členy FOTA shledat a vyřešit to už zde v Británii, ale jsme ohledně toho v klidu.

Mluvili jsme se Stefanem (Domenicalim) a dalšími kolegy a šéfy týmů a všichni samozřejmě chtějí mít jasno. Děláme to samé v případě vývoje ostatních týmů, není na tom nic neobvyklého. A my jsme si zcela jisti, že vůz je legální."

Nicméně Neale přiznal, že má McLaren připraven rezervní plán, pokud by problém ohledně jeho vozu skutečně nastal.

"Nebereme s sebou nějaký radikálně odlišný balík, ale nikdy nevíte, jak se komisaři zachovají," řekl. "Vzali jsme si od FIA maximum rad v zájmu transparentnosti.

Pokud by se však komisaři rozhodli jinak, stále je naší povinností závodit. Čili náhradní plán máme, ale příliš úsilí do něho nevkládáme a neočekávám, že ho použijeme."

Neale rovněž zapochyboval, že Red Bull skutečně plně chápe, jakým způsobem systém McLarenu pracuje.

"Znám Adriana (Neweyho) a ostatní chlápky, takže si myslím, že tuší, co se s naším vozem děje," řekl. "Nepřijdou na to úplně, ale budou blízko."