Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Vettel odmítá chybu, Webber vidí situaci opačně

Vettel odmítá chybu, Webber vidí situaci opačně

Horner je zklamaný, jezdci si podle něj měli nechat více místa.

Sebastian Vettel tvrdí, že za kolizi obou red bullů v dnešní Velké ceně Turecka, která tým stála velmi pravděpodobné dvojité vítězství, nemůže on.

Jezdci Red Bullu měli ještě ve čtyřicátém kole dnešního závodu nakročeno k druhému doublu v řadě, jenže Vettel se nechtěl spokojit s druhým místem za kolegou Webberem. V jednačtyřicátém okruhu proto zaútočil na dlouhé zadní rovince ústící do pomalé dvanácté zatáčky.

Díky aerodynamickému stínu za Webberovým vozem nabral rychlost a dostal se před něj. Jenže ne dost na to, aby se před Webbera mohl zařadit. Ve chvíli, kdy Vettel změnil stopu, došlo ke kontaktu a mladý Němec se s poškozenou pravou zadní pneumatikou roztočil.

Sám ze závodu okamžitě vypadl, Webber musel na výměnu předního křídla a dojel třetí.

Vettel ještě před koncem závodu přišel mezi novináře a nechal se slyšet, že on v kolizi svou vinu nevidí.

"Samozřejmě, myslím, že když se podíváte na ty obrázky, je jasné, že jsem byl na vnitřku," začal Vettel. "Najel jsem na vnitřek, byl jsem vpředu a už jsem se soustředil na brzdný bod a popravdě, je vidět, že on se dotkl mého pravého zadního kola a já jsem vylétl z tratě."

Jenže Webber vidí situaci jinak: "Seb měl dobrou výhodu v maximální rychlosti a najel na vnitřek. Jeli jsme bok po boku a pak to vypadá, že docela rychle zatočil doprava a došlo ke kontaktu.

Rozhodně se to stalo rychle. Je to škoda pro tým, není to ideální den. McLareny dnes byly solidní. Až do té chvíle to byl mezi všemi námi čtyřmi dobrý závod.

Nikdo nechtěl mít kontakt, ale občas se to stane, když jste oba vpředu. Nikdy to není dobré, ale stalo se."

Šéf týmu Red Bull, Christian Horner, je toho názoru, že oba jezdci si měli vzájemně nechat více místa, načež poukázal na hezký souboj obou jezdců McLarenu nedlouho poté.

"Z pohledu týmu jsem vážně zklamaný, protože tým udělal všechno správně. Strategicky jsme porazili mclareny, které byly dnes silné. Vidět obě auta ve vzájemném kontaktu bylo opravdu zklamáním.

Mluvil jsem se Sebastianem, šel do toho, ale nikdy to neměli dělat tak, jak to udělali. Pro tým je to opravdu zklamání, stálo ho to spoustu bodů.

Prioritou je porazit ostatní týmy a dnes jsme McLarenu dali 43 bodů na zlatém podnose. Tým si vážně zasloužil vyhrát tenhle závod. Musíme si spolu sednout, projít si to a na příští závod se vrátit silnější."

Horner se zmínil o tom, že jezdci Red Bullu mají povoleno spolu závodit, ale musí to probíhat férově. S dnešním soubojem rozhodně spokojený není.

"Vždycky žádáme, aby si jezdci navzájem nechávali místo. Dneska ani jeden neustoupil a výsledkem je to, že tým přišel o spoustu bodů, Mark přišel o spoustu bodů a Sebastian přišel o spoustu bodů, dohromady jsme ztratili všichni.

Dneska jsme viděli Jensona a Lewise, bojovali spolu a vzájemně si nechali místo a to je to, co chceme."

Vettel ve svém rozhovoru s novináři popřel, že by po dnešním incidentu vznikly mezi ním a Webberem nějaké interní rozepře.

"Není tu žádný spor," řekl Vettel. "Tohle se stává. Nepotřebujeme to, ale teď už s tím nemůžeme nic udělat.

Samozřejmě nejsem moc nadšený, byl jsem na vnitřku a soustředil jsem se na brzdný bod, dotkli jsme se a bylo."

Co se rychlosti týče, Vettel si nemyslí, že by v té chvíli byl nějak výrazně rychlejší než Webber, nicméně chtěl využít své šance.

"Myslím, že v té fázi jsme na tom byli Mark, já a Lewis asi tak stejně. Byl jsem trošku rychlejší než Mark, přibližoval jsem se mu a věděl jsem, že bych ho možná mohl dát na zadní rovince. Bylo to těsné, předjel jsem ho zleva a to je celý příběh."