Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Ferrari se vrací na špici, Alonso s Massou ovládli Hockenheim

Ferrari se vrací na špici, Alonso s Massou ovládli Hockenheim

Velká cena Německa - závod

Fernando Alonso vyhrál Velkou cenu Německa na Hockenheimringu. Španělovo vítězství má ale zvláštní příchuť, na první pozici ho totiž pustil jeho týmový kolega Felipe Massa, který vedl po většinu závodu. Vítěz kvalifikace Sebastian Vettel dojel na třetí pozici.

Vettelovi se nepodařil start z pole position, když příliš protočil kola a do první zatáčky tak najížděl v sevření jezdců Ferrari. Massa se po vnějšku protáhl do vedení, Alonso šel po vnitřku na druhou pozici.¨

Vedoucí trojice se pak začala odpoutávat zbytku pole, jediný Vettel stačil tempu jezdců Ferrari. Ani zastávka v boxech pořadím na prvních třech místech nezamíchala a tak se čekalo, jak se jezdci se situací poperou ve zbývajících kolech.

Při předjíždění jezdců o kolo zpátky se Alonso dostal těsně za Massu a zaútočil na něj, Brazilec ale první místo uhájil a následně dokázal svému týmovému kolegovi poodjet.

Pořadí se nakonec přecijen změnilo, ne ale způsobem, který by diváci na tribunách uvítali. Massa totiž dostal rádiem zcela jasně vyslovenou informaci o tom, že Alonso je rychlejší. Brazilec zareagoval jednoznačně, za vlásenkou Spitzkehre zpomalil a pustil Alonsa před sebe.

Španěl si následně vybudoval několikasekundový náskok. Massa měl ale problém, zezadu se mu totiž velice rychle přibližoval Vettel, jezdci se navíc museli prodírat přes závodníky, kteří už nabrali kolo ztráty.

Jenže Vettel sice Massu dojel, udělal ale několik drobných chyb a nakonec se nedokázal dostat tak blízko, aby pilota Ferrari ohrozil.

Fernando Alonso tak přijel na cílovou rovinku sedmašedesátého kola jako vítěz Velké ceny Německa a vybojoval tak pro Ferrari druhé letošní vítězství, zároveň také ukončil jeho dlouhé čekání na úspěch, tým z Maranella totiž naposledy vyhrál úvodní závod v Bahrajnu.

Opět to byl ale úspěch v plné parádě, Massa totiž stvrdil stoupající formu Ferrari druhým místem.

Sebastian Vettel sice nedokázal využít výhody pole position, přesto na stupních vítězů sklidil ovace domácího publika jakožto nejlépe umístěný německý závodník. Nadále ale zůstává v platnosti fakt, že jedinými Němci, kteří slavili domácí triumf, byli bratři Schumacherové.

Na čtvrtém a pátém místě dojeli do cíle jezdci McLarenu, přičemž Lewis Hamilton porazil svého týmového kolegu Jensona Buttona. Důležité ale bylo, že překonali Marka Webbera z Red Bullu. Ten tak dojel do cíle na šestém místě.

Zároveň byl přitom posledním jezdcem, který se vešel do stejného kola jako vítěz. Už sedmý Robert Kubica totiž nabral kolo ztráty. Jen se tím ale potvrdilo, jak vypadá aktuální rozložení sil.

Za Kubicou dojeli do cíle oba piloti Mercedesu Nico Rosberg a Michael Schumacher, bodovanou desítku doplnil druhý pilot Renaultu Vitalij Petrov.

Za bodovanými pozicemi skončil Kamuj Kobajaši. Piloti Williamsu po celý víkend figurovali v první desítce, jenže závod už jim tolik nevyšel a proto Rubens Barrichello a Nico Hülkenberg proťali cílovou pásku na dvanácté, respektive třinácté pozici.

Mohli být ale ještě níž, během závodu s nimi totiž krásnou bitvu sváděl Pedro de la Rosa. Jenže Španěl potom chyboval při předjíždění o kolo zpět jedoucího Heikkiho Kovalainena, došlo ke kontaktu a de la Rosa poškodil přední křídlo. Kovalainen z incidentu vyšel z defektem pneumatiky. De la Rosa tak dojel do cíle na čtrnácté pozici.

Nepovedený závod má za sebou Toro Rosso. Jaime Alguersuari totiž v prvním kole ve vlásence Spitzkehre vyskočil na záda svému týmovému kolegovi Sebastienu Buemimu. Alguersuari nakonec dojel patnáctý, pro Buemiho závod skončil.

Nedařilo se také Force Indii. Vitantonio Liuzzi a Adrian Sutil skončili na šestnáctém, respektive sedmnáctém místě se dvěma koly ztráty. Sutil byl přitom během prvních kol hned dvakrát v boxech a několikrát se podíval mimo trať.

Boj nových týmů tentokrát vyhrál Virgin, když Timo Glock dojel na osmnácté pozici. Dále byl klasifikován už jen Bruno Senna z HRT. Závod nedokončili oba jezdci Lotusu Heikki Kovalainen a Jarno Trulli, dále Lucas di Grassi z Virginu, Sakon Jamamoto z HRT a zmiňovaný Buemi.

Lewis Hamilton nadále vede průběžné pořadí šampionátu před svým týmovým kolegou Jensonem Buttonem, tudíž i McLaren figuruje v čele Poháru konstruktérů, svůj bodový zisk zaokrouhlil už na 300 bodů.

Sebastian Vettel bodově dostihl svého týmového kolegu Marka Webbera, oba mají nyní 136 bodů a patří jim třetí a čtvrté místo v šampionátu. Red Bull zůstává druhý mezi týmy, na McLaren ztrácí 28 bodů.

Fernando Alonso se ale dotáhl za jezdce Red Bullu na rozdíl třinácti bodů.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/Ztráta
1. 
 F.Alonso  Ferrari
1:28:38.866 
2. 
 F.Massa  Ferrari
+ 4.196 
3. 
 S.Vettel  Red Bull
+ 5.121 
4. 
 L.Hamilton  McLaren
+ 26.896 
5. 
 J.Button  McLaren
+ 29.482 
6. 
 M.Webber  Red Bull
+ 43.606 
7. 
 R.Kubica  Renault
+ 1 kolo 
8. 
 N.Rosberg  Mercedes
+ 1 kolo 
9. 
 M.Schumacher  Mercedes
+ 1 kolo 
10. 
 V.Petrov  Renault
+ 1 kolo 
11. 
 K.Kobajaši  Sauber
+ 1 kolo 
12. 
 R.Barrichello  Williams
+ 1 kolo 
13. 
 N.Hülkenberg  Williams
+ 1 kolo 
14. 
 P.de la Rosa  Sauber
+ 1 kolo 
15. 
 J.Alguersuari  Toro Rosso
+ 1 kolo 
16. 
 V.Liuzzi  Force India
+ 2 kola 
17. 
 A.Sutil  Force India
+ 2 kola 
18. 
 T.Glock  Virgin
+ 3 kola 
19. 
 B.Senna  HRT
+ 4 kola 

Neklasifikováni:

   Jezdec  Tým  V kole
NC
 H.Kovalainen  Lotus
58 
NC
 L.di Grassi  Virgin
51 
NC
 S.Jamamoto  HRT
20 
NC
 J.Trulli  Lotus
NC
 S.Buemi  Toro Rosso

Průběžné pořadí šampionátu jezdců po 11. závodě:

p.
 Jezdec  Tým
Body
1. 
 L.Hamilton  McLaren
157 
2. 
 J.Button  McLaren
143 
3. 
M.Webber  Red Bull
136 
4. 
S.Vettel  Red Bull
136 
5. 
 F.Alonso  Ferrari
123 
6. 
N.Rosberg Mercedes
94 
7. 
R.Kubica Renault
89 
8. 
 F.Massa  Ferrari
85 
9. 
 M.Schumacher  Mercedes
38 
10. 
 A.Sutil  Force India
35 
11. 
 R.Barrichello  Williams
29 
12. 
K.Kobajaši Sauber
15 
13. 
V.Liuzzi Force India
12 
14. 
 V.Petrov  Renault
15. 
 S.Buemi  Toro Rosso
16. 
 J.Alguersuari  Toro Rosso
17. 
 N.Hülkenberg  Williams

Průběžné pořadí šampionátu týmů po 10. závodě:

p.
 Tým  Jezdci
Body
1. 
 McLaren  L.Hamilton, J.Button
300 
2. 
 Red Bull  M.Webber, S.Vettel
272 
3. 
 Ferrari  F.Alonso, F.Massa
208 
4. 
 Mercedes  N.Rosberg, M.Schumacher
132 
5. 
 Renault  R.Kubica, V.Petrov
96 
6. 
 Force India  A.Sutil, V.Liuzzi
47 
7. 
 Williams  R.Barrichello, N.Hülkenberg
31 
8. 
 Sauber  K.Kobajaši, P.de la Rosa
15 
9. 
Toro Rosso  J.Alguersuari, S.Buemi
10