Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Triumf si z Maďarska odváží Webber, druhý Alonso

Triumf si z Maďarska odváží Webber, druhý Alonso

Velká cena Maďarska - závod

Čtvrté letošní vítězství si na své konto připsal Mark Webber a posune se do čela průběžného pořadí šampionátu. Na druhé pozici dokončil závod na Hungaroringu Fernando Alonso, těsně následován druhým red bullem Sebastiana Vettela. Katastrofálně dopadl závod pro doposud vedoucí muže šampionátu z McLarenu a boj o mistrovský titul se dramatizuje.

Fernando Alonso výborně využil startu z čisté strany roštu, dostal se před Marka Webbera a zaútočil i na vedoucího Sebastiana Vettela. Němec si však uhájil první pozici a od prvních kol začal celému poli mohutně odjíždět. V šestém kole měl na druhého Alonsa náskok již 6,5 sekundy.

Dobře odstartoval Vitalij Petrov a podařilo se mu dostat se před mclaren Lewise Hamiltona. Skalp bývalého mistra světa si však neužil dlouho a po zaváhání v dalším kole o svoji pozici opět přišel.

Dobrý start předvedl i Rubens Barrichello, který se posunul z 11. místa až na pozici 9., před svého týmového kolegu Nica Hülkenberga. Pedro de la Rosa po startu spadl mimo elitní desítku až na 11. místo.

Nahoru se naopak prodíral jeho týmový kolega u Sauberu Kamuj Kobajaši, krátce po startu z 23. místa již tlačil na Jensona Buttona, který se naopak propadl až na 14. místo. Krátce na to musel odstoupit Jaime Alguersuari pro poruchu motoru.

Divoké věci se začaly dít v 15. kole, kdy na trať vyjel safety car kvůli zbylým troskám na trati. Do boxů se začalo hrnou celé startovní pole, na trati zůstali pouze Webber, Barrichello a Trulli.

V boxové uličce nejprve odlétlo Nicu Rosbergovi při odjezdu od mechaniků špatně upevněné pravé zadní kolo a prolétlo boxovým stáním týmu Sauber. Pilot Mercedesu odstavil svůj monopost na konci boxové uličky a závod pro něj skončil.

Robert Kubica byl od svých mechaniků v boxech vypuštěn těsně před projíždějícího Adriana Sutila a došlo ke kolizi obou monopostů. Pro Sutila závod skončil, Kubica se sice po chvíli s velkou ztrátou vrátil na trať, avšak za kolizi se dočkal penalizace 10 sekund stop & go a následně zajel do garáže a ze závodu odstoupil.

V boxech se před Felipeho Massu dostal na čtvrté místo Hamilton, ovšem jeho závod vzápětí ukončilo pravděpodobné selhání převodovky. Vedoucí muž průběžného pořadí tak bude odjíždět z Hungaroringu s velkým zklamáním.

Nepříjemně se vyvinula safety car fáze pro Vettela, který při restartu závodu překročil povolenou vzdálenost za zpomalovacím vozem a dočkal se penalizace průjezdu boxy. Při odbytí svého trestu se velmi zlobil a na adresu komisařů adresoval výmluvná gesta. Na trať se Vettel vrátil na třetí místo před Massu.

Webber na měkkých pneumatikách začínal rychle ujíždět a budovat si náskok. Ve 44. kole byl odstup Alonsa na vedoucího muže již hodně přes 20 sekund, Red Bull následně vystřihl perfektní zastávku v boxech a Webberovi se povedlo vrátit se na první místo s náskokem 6 sekund.

Pořadí se následně ustálilo, nejtěsnější souboj na trati se konal mezi druhým Alonsem a třetím Vettelem. Němec však nebyl schopen se vozu Ferrari přiblížit natolik, aby byl schopen zaútočit. Webber mezitím začal opět ujíždět a v 53. kole se těšil pohodlnému náskoku téměř 20 sekund na Alonsa.

Až v 56. kole ke své povinné zastávce do boxů zamířil Rubens Barrichello a propadl se z 5. až na 11. místo. Brazilec přezul na měkkou sadu pneumatik a začal mohutně stahovat desátého Michaela Schumachera. Úspěšně se Barrichello před svého rivala dostal až v 65. kole na cílové rovince, kdy Schumacher svou agresivní obranou tvrdě natlačil Barrichella až téměř na betonovou zídku.

Barrichello se do rádia velmi zlobil a dožadoval se udělení černé vlajky pro Schumachera. Sportovní komisaři incident budou vyšetřovat a není tak vyloučen postih pro sedminásobného mistra světa.

Mark Webber se dočkal svého čtvrtého letošního vítězství a posunuje se do čela průběžného pořadí šampionátu a posunuje se i Red Bull v pořadí mezi týmy. Alonso i Vettel stáhli velkou porci bodů na vedoucí jezdce McLarenu a šampionát se velmi dramatizuje.

Svůj životní výsledek si pátým místem vyjel Petrov, skvěle se dařilo i Sauberu a Williamsu, které dokázaly dostat oba své jezdce do elitní desítky.

Dobré vzpomínky nebude mít na Maďarsko McLaren, který vypadnutím Hamiltona a pouhým 8. místem Buttona utrpěl těžké ztráty, a ani Mercedes, který si neodváží jediný bod. Neviditelný závod odjely Force India či Toro Rosso, mezi nováčky se nejlépe vedlo opět Lotusu před Virginem a HRT.

Další velká cena je na programu až za měsíc, konkrétně 29. srpna, na historickém okruhu ve Spa-Francorchamps. Týmy Formule 1 nyní zavřou své továrny a všechny čeká povinná letní dovolená.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/Ztráta
1. 
 M.Webber  Red Bull
1:41:05.571 
2. 
 F.Alonso  Ferrari
+ 17.821 
3. 
 S.Vettel  Red Bull
+ 19.252 
4. 
 F.Massa  Ferrari
+ 27.474 
5. 
 V.Petrov  Renault
+ 1:13.100 
6. 
 N.Hülkenberg  Williams
+ 1:16.700 
7. 
 P.de la Rosa  Sauber
+ 1 kolo 
8. 
 J.Button  McLaren
+ 1 kolo 
9. 
 K.Kobajaši  Sauber
+ 1 kolo 
10. 
 R.Barrichello  Williams
+ 1 kolo 
11. 
 M.Schumacher  Mercedes
+ 1 kolo 
12. 
 S.Buemi  Toro Rosso
+ 1 kolo 
13. 
 V.Liuzzi  Force India
+ 1 kolo 
14. 
 H.Kovalainen  Lotus
+ 3 kola 
15. 
 J.Trulli  Lotus
+ 3 kola 
16. 
 T.Glock  Virgin
+ 3 kola 
17. 
 B.Senna  HRT
+ 3 kola 
18. 
 L.di Grassi  Virgin
+ 4 kola 
19. 
 S.Jamamoto  HRT
+ 4 kola 

Neklasifikováni:

   Jezdec  Tým  V kole
NC
 L.Hamilton  McLaren
25 
NC
 R.Kubica  Renault
25 
NC
 N.Rosberg  Mercedes
17 
NC
 A.Sutil  Force India
17 
NC
 J.Alguersuari  Toro Rosso

Průběžné pořadí šampionátu jezdců po 12. závodě:

p.
 Jezdec  Tým
Body
1. 
M.Webber  Red Bull
161 
2. 
 L.Hamilton  McLaren
157 
3. 
S.Vettel  Red Bull
151 
4. 
 J.Button  McLaren
147 
5. 
 F.Alonso  Ferrari
141 
6. 
 F.Massa  Ferrari
97 
7. 
N.Rosberg Mercedes
94 
8. 
R.Kubica Renault
89 
9. 
 M.Schumacher  Mercedes
38 
10. 
 A.Sutil  Force India
35 
11. 
 R.Barrichello  Williams
30 
12. 
 V.Petrov Renault
17 
13. 
K.Kobajaši Sauber
17 
14. 
V.Liuzzi Force India
12 
15. 
 N.Hülkenberg  Williams
10 
16. 
 S.Buemi  Toro Rosso
17. 
 P.de la Rosa Sauber
18. 
 J.Alguersuari  Toro Rosso

Průběžné pořadí šampionátu týmů po 12. závodě:

p.
 Tým  Jezdci
Body
1. 
 Red Bull  M.Webber, S.Vettel
312 
2. 
 McLaren  L.Hamilton, J.Button
304 
3. 
 Ferrari  F.Alonso, F.Massa
238 
4. 
 Mercedes  N.Rosberg, M.Schumacher
132 
5. 
 Renault  R.Kubica, V.Petrov
106 
6. 
 Force India  A.Sutil, V.Liuzzi
47 
7. 
 Williams  R.Barrichello, N.Hülkenberg
40 
8. 
 Sauber  K.Kobajaši, P.de la Rosa
23 
9. 
Toro Rosso  J.Alguersuari, S.Buemi
10