Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Vettel se omluvil za vyřazení Buttona

Vettel se omluvil za vyřazení Buttona

"Neměl jsem v úmyslu zkazit mu závod."

Sebastian Vettel vzal vinu za incident s Jensonem Buttonem ve Velké ceně Belgie na sebe a Britovi se za omluvil za to, že jej vyřadil z dnešního závodu.

Vettel se v šestnáctém kole pokusil v závěrečné šikaně Buttona předjet, jenže ztratil kontrolu nad svým red bullem, roztočil se a pilota McLarenu zboku trefil. A zatímco on sám mohl po výměně předního křídla pokračovat, Button byl kvůli proraženému chladiči ze hry venku.

"Ze všeho nejdřív se omlouvám," řekl Vettel. "Samozřejmě jsem neměl v úmyslu zkazit závod jemu nebo sobě.

Byl jsem blízko, byl jsem rychlejší než on. Ve chvíli, kdy nás Robert dojel, jsem věděl, že nás může předjet na rovince, protože nejsme na rovince nejrychlejší. Párkrát jsem byl velice blízko, bohužel nikdy ne dost blízko.

Pokusil jsem se ho vybrzdit zvnějšku. Když jsem přejel z vnitřku na vnějšek, ztratil jsem při brzdění na hrbolu kontrolu, pak už jsem to auto nemohl ovládat a bohužel jsem do něj naboural."

Vettelův závod tím nabral sestupnou tendenci, Němec totiž dostal penalizaci průjezdu boxy. Při stíhací jízdě pak utrpěl defekt po kontaktu s Vitantoniem Liuzzim a v závěrečné přeháňce zvolil špatné pneumatiky. V boxech byl celkem pětkrát a proto dojel až patnáctý s kolem ztráty.

"Myslím, že když se ohlédneme na déšť na konci, stále jsme mohli dosáhnout na slušné body. Dnes bylo snadné bodovat, být aspoň druhý nebo třetí. Ale teď nemáme z dneška nic. Uvidíme, co se dá dělat v příštím závodě."

Pilot Red Bullu dodal, že velice bolestivý byl především kontakt v Liuzzim, po kterém musel objet takřka celé kolo s defektem.

"Už jsem byl před ním a on mi pak zničil levou zadní pneumatiku," řekl Vettel. "Musel jsem se vracet celé kolo. Bylo to asi to nejhorší místo, kde se to mohlo stát, a bylo."