Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Horner: "Vettel se vrátí v plné síle."

Horner: "Vettel se vrátí v plné síle."

Podle jeho slov by teď bylo pošetilé Němce odepisovat.

Sebastian Vettel se poučí ze své katastrofální Velké ceny Belgie, ve které narazil do Jensona Buttona, a stále se může vzchopit a vyhrát letošní šampionát.

Tak to vidí šéf Red Bullu Christian Horner, který se vrhl do obhajování svého jezdce. Ten je pod palbou kritiky poté, co ve Spa-Francorchamps způsobil zbytečnou nehodu, ve které v souboji s Buttonem ztratil kontrolu nad svým vozem.

Vettelova jízda ve Spa rozvířila spekulace, zda-li je vůbec mladý Němec připraven na to, aby vítězně zakončil své tažení za titulem, navíc jen závod poté, co na Hungaroringu dostal penalizaci za to, že při restartu nebyl dostatečně blízko za vozem před sebou.

Ale Horner se domnívá, že se Vettel dokáže ze svých současných nesnází poučit: "Myslím si, že Sebastian je bez vší pochybnosti velmi, velmi talentovaný jezdec. Tady to byl jeden ze závodů, kde se události odehrály v jeho neprospěch. Potřebuje zůstat klidný a soustředěný a to mu pak bude hrát do karet.

Bylo to pro něj těžké. Musíte činit rozhodnutí během zlomku vteřiny a mám za to, že během předjíždění Buttona udělal jednu chybku.

Jenson ho úplně překvapil tím, kde brzdil. Ve snaze ho minout se dostal do smyku a nakonec Jensona velmi, velmi nešťastně trefil. Sebastian je skvělý jezdec, je stále velmi mladý a je velice jednoduché být hodně kritický k někomu, kdo je relativně nezkušený. Ale dozajista se velice poučí z toho, co se stalo."

Horner si myslí, že může jen velice málo Vettelovi pomoci překonat jeho současný problém, i tak má ale za to, že si je Němec moc dobře vědom, že situace se musí změnit.

"Nikdo to neví lépe než samotný Sebastian, on je výrazná individualita," řekl. "Rozebírá svoje výkony velmi, velmi pečlivě a jsem si jistý, že se z toho dostane. Bylo by pošetilé ho teď odepsat."

Vettelovy problémy na druhou stranu pomohly jeho týmovému kolegovi Marku Webberovi do výhodné pozice v boji o titul, je teď 28 bodů před Němcem.

Horner připustil, že Australan je v dobré formě a ukazuje se jako nejvážnější adept na mistrovský titul, zároveň se ale drží názoru, že je příliš brzy zapomínat na Vettelovy šance.

"To se může změnit tak rychle," říká Horner. "Do této chvíle vyhrál Mark nejvíce závodů ze všech. Předvedl několik skvělých jízd a je rozhodně ve vrcholné formě své dosavadní kariéry.

Na základě dosavadního průběhu sezóny bychom měli říct, že je ve skvělé formě, ale jak jsme zde viděli, události se mohou změnit tak rychle. Tudíž by bylo nerozumné v tuto chvíli Sebastiana vyškrtnout ze hry."