Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

HRT potvrdilo odchod z Asociace týmů Formule 1

HRT potvrdilo odchod z Asociace týmů Formule 1

"FOTA brání pouze zájmy velkých stájí."

Hispania Racing potvrdila, že odchází z Asociace týmů Formule 1 (FOTA), která podle jejího názoru hájí pouze zájmy velkých stájí.

Navzdory tomu, že FOTA aktuálně pracuje na nové verzi Dohody o snížení nákladů (Resource Restriction Agreement), která má udržet výdaje ve Formuli 1 na rozumné úrovni a pomoci tak především malým týmům, HRT tvrdí, že členství v asociaci mu nepřináší žádné výhody.

Skutečné okolnosti jeho odchodu jsou však nejasné. Některé zdroje naznačují, že HRT bylo v prosinci z asociace vyloučeno, protože nezaplatilo svůj roční poplatek 100 000 eur.

Generální tajemník FOTA Simone Perillo k situaci řekl: "Mohu potvrdit, že Hispania Racing F1 Team nesplnila své povinnosti ohledně členského poplatku FOTA pro rok 2010."

Jenže Colin Kolles, šéf týmu HRT, tvrdí, že ještě dřív, než bylo HRT vyloučeno, se rozhodlo odejít, protože nevidělo ve svém setrvání v asociaci žádný smysl.

"Pravdou je, že jsme odešli, protože FOTA brání pouze zájmy velkých týmů," řekl Kolles pro italský Gazzetta dello Sport.

"Například nedělí zisky z extra bodů rovným dílem, jak bylo plánováno. Rozdíly v příjmech z televizních práv se zdají být přehnané mezi desátým místem, za které se dostává 36 milionů dolarů, a jedenáctým, za které vám dají 10 milionů dolarů. Tak proč by měl být vstupní poplatek pro všechny stejný?"