Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Kolles v Monaku protest proti ostatním týmům nepodá

Kolles v Monaku protest proti ostatním týmům nepodá

FIA uvědomila HRT, že situaci s foukanými difuzory nadále řeší.

Šéf týmu HRT Colin Kolles se nechal slyšet, že původně zamýšlený protest proti stájím používajícím systémy upravující množství plynů vyfukovaných k difuzorům nakonec nepodá. FIA totiž jeho týmu sdělila, že se otázkou legality těchto systémů nadále zabývá.

Mezinárodní automobilová federace před Velkou cenou Španělska oznámila, že systémy, které udržují tok výfukových plynů na různé aerodynamické části vozu i ve chvíli, kdy jezdec nemá sešlápnutý plynový pedál, odporují pravidlům týkajících se pohyblivých aerodynamických prvků, které jsou ve Formuli 1 zakázány. Nařídila proto jejich odstranění.

Jenže po stížnostech týmu na časově tísnivou situaci FIA svůj postoj přehodnotila a se zákazem těchto systémů počká minimálně do zasedání Technické pracovní skupiny, které proběhne 16. června.

Colin Kolles se ale proti odložení ohradil, jelikož jeho tým se právě kvůli zprávě FIA o nelegalitě systému rozhodl nový foukaný difuzor navzdory původním plánům ve Španělsku nenasadit. Před Velkou cenou Monaka ale Kolles hrozil, že pokud se situace nevyřeší, bude nucen na ostatní týmy podat protest.

FIA však týmu HRT napsala, že se snaží situaci vyřešit, jak nejrychleji je to možné, a doporučila mu do dalšího rozhodnutí s jakoukoliv protestní akcí počkat. Kolles nyní proto sdělil, že v Monaku proti svým soupeřům protestovat nebude.

"Teď to mohu vyloučit," řekl Kolles ke svému protestu. "Byli jsme požádáni, abychom počkali, a věříme, že FIA zareaguje správným způsobem."