Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

HRT hrozí protestem proti zbytku pole

HRT hrozí protestem proti zbytku pole

Foukané difuzory jsou podle jeho šéfa Colina Kollese nelegální.

Šéf týmu HRT Colin Kolles tvrdí, že nemá jinou možnost, než podat protest proti týmům, které využívají systémů udržujících proud výfukových plynů na difuzor i v momentech, kdy jezdec nešlape na plynový pedál, nezmění-li se situace do Velké ceny Monaka.

Hispania Racing upustila od svých plánů nasadit svůj systém foukaných difuzorů do závodu v Barceloně, když Mezinárodní automobilová federace oznámila, že tento způsob zvyšování aerodynamické efektivity je nelegální.

FIA však po komunikaci s postiženými týmy své rozhodnutí změnila a rozhodla se zákaz těchto systémů posunout na pozdější dobu. Rozhodovat se o něm bude na zasedání Technické pracovní skupiny FIA po závodě v Monaku.

Jenže technický delegát FIA Charlie Whiting varoval týmy, že kterákoliv stáj, která foukané difuzory nepoužívá, může na ostatní podat protest, neboť foukané difuzory jsou podle interpretace pravidel, kterou FIA uznává, pohyblivým aerodynamickým prvkem, které jsou ve Formuli 1 zakázané.

Přesně takový je přitom názor Colina Kollese, který nyní tvrdí, že v Monaku bude muset podat protest, neboť ostatní týmy díky využívání foukaného difuzoru získávají obrovskou výhodu.

HRT mohlo protestovat už po Velké ceně Španělska, tam tak však neučinilo, neboť jeho jezdci skončili až za piloty Virginu, který také foukané difuzory nevyužívá, případná diskvalifikace ostatních by tak pomohla spíše rivalům HRT.

V rozhovoru pro BBC Kolles ve Španělsku řekl: "Jediným důvodem, proč to (tady) nezvažujeme, je, že tu dnes nejsme zainteresování v žádném sportovním rozhodnutí. Je však jasné, že ostatní vozy jsou nelegální.

Zcela souhlasíme s pohledem Charlieho Whitinga, a mimochodem nejsme jedinými, kdo s ním souhlasí. Myslím, že pokud se tohle do Monaka nezastaví, nebudeme mít na vybranou."

Na otázku, co myslí výrazem "nebudeme mít na vybranou", Kolles odpověděl: "Podat protest."

K tomu Kolles dodal: "Jde o to, že bylo velice jasně řečeno, že to neodpovídá pravidlům. My jsme to prostudovali velice pozorně.

Nemůžete ovlivňovat aerodynamiku horkými výfukovými plyny, nemůžete ovlivňovat aerodynamiku jakýmikoliv pohyby jako plynovými pedály nebo pohyblivými zařízeními na motoru nebo cokoliv jiného. Takže tohle je nelegální a ostatním týmům to přináší obrovskou výhodu."