Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Di Montezemolo znovu volá po zamyšlení nad pravidly

Di Montezemolo znovu volá po zamyšlení nad pravidly

"Musíme zabránit tomu, aby se z F1 stal test aerodynamiky."

Prezident Ferrari Luca di Montezemolo znovu vyzývá k zamyšlení nad směrem, kterým se v budoucnosti mají ubírat pravidla Formule 1. Tvrdí totiž, že je třeba zabránit tomu, aby se z královské kategorie motorsportu nestala pouze soutěž v aerodynamice.

Di Montezemolo již nějakou dobu kritizuje návrh nové specifikace motorů, podle které mají Formule 1 od roku 2013 přejít na přeplňované čtyřválcové agregáty o objemu 1,6 litru.

Ital nyní říká, že také jiné oblasti pravidel potřebují upravit. Zejména nespokojený je se zákazem testování během sezóny, který přesouvá spoustu úsilí na práci s počítačovými simulacemi a v aerodynamickém tunelu.

"Musíme pracovat společně s FIA na zlepšení pravidel a regulí," řekl di Montezemolo. "Nemyslím si, že je možné, aby byl tohle jediný profesionální sport, ve kterém není možné trénovat.

Musíme zabránit tomu, aby se z Formule 1 stal pouze test aerodynamiky. Nejsme v satelitním světě, nejsme ve světě aerodynamiky. Musíme nechat místo mechanikům a inženýrům. Potřebujeme stabilní pravidla, ale měli bychom v nich obsáhnout DNA Formule 1.

To znamená maximum technologií, maximum výkonnostních a inovativních technologií a také předvídat, které technologie bude možné využít také u GT vozů. Bude užitečné vrátit se k systému KERS, který otevírá velice zajímavou perspektivu pro GT vozy."