Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Týmy zatím neukázaly svou skutečnou formu, tvrdí Alonso

Týmy zatím neukázaly svou skutečnou formu, tvrdí Alonso

Neznámou podle něj stále zůstává chování pneumatik Pirelli.

Fernando Alonso se nechal slyšet, že páteční tréninky na úvodní Velkou cenu Austrálie neukázaly nic ze skutečné formy jednotlivých týmů. Španěl v obou pátečních trénincích zajel třetí nejrychlejší čas, jednou za dvojicí Red Bullu, podruhé za duem McLarenu.

"Stále nic nové, co byste čekali? Tyto dva volné tréninky neodhalily skutečnou relativní sílu jednotlivých týmů," řekl Alonso.

"Ráno se dařilo Red Bullu a odpoledne byl na tahu McLaren, zatímco my jsme se s Mercedesem vždy míchali uprostřed a také Williams a Renault vypadají konkurenceschopně.

Je tu příliš mnoho týmů, které by mohly mít šanci jít za vítězstvím, tudíž bude samozřejmě nezbytné zajet dobře sobotu a vyhnout se chybám, pokud budeme chtít startovat z přední řady."

Španěl tvrdí, že neznámou stále zůstává výkonnost pneumatik Pirelli a že pro závod bude nutností flexibilní strategie.

"Potřebujeme být během závodu velmi flexibilní, jelikož v této chvíli víme o pneumatikách příliš málo, abychom mohli s určitostí říct, v jakém kole bude nejlepší zastavit v boxech. Z toho, co jsme dnes viděli, můžeme na jedné sadě pneumatik odjet deset kol anebo taky třicet!

Jsem spokojen s chováním monopostu - ze začátku tam byla jistá nedotáčivost a stále jsme daleko od toho, abychom měli perfektní přilnavost na přídi vozu, ale šlo to lépe než jsem čekal."

Jeho týmový kolega u Ferrari Felipe Massa dnes zajel pouze sedmý a jedenáctý čas oproti dvakrát třetímu Alonsovi. Také Brazilec soudí, že chování pneumatik bude obtížné předvídat.

"Z toho, co jsme viděli, měkké pneumatiky ukazují menší míru opotřebení než jsme očekávali, ale musíme zjistit, zda tomu tak bude i v závodě," řekl Massa. "Tato trať je na pneumatiky rozhodně mírnější než například Barcelona, kde jsme hodně testovali.

Letos bude velmi důležité pečlivě studovat jejich chování, okruh od okruhu. Rozdíl v čisté rychlosti mezi dvěma typy pneumatik je velmi markantní. McLaren a Red Bull se zdají být velmi silnými, ale jsou tu i další vozy, které mohou mít rychlost."