Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Šťastný Vettel chce zůstat nohama na zemi

Šťastný Vettel chce zůstat nohama na zemi

"Rok je dlouhý a ještě se toho může stát spousta."

Sebastian Vettel říká, že se snaží zůstat nohama na zemi, přestože úvodní Velká cena Austrálie se odehrála dominantně pod jeho taktovkou.

Obhájce titulu si včera s obrovským náskokem vyjel pole position a tu dnes přetavil v pohodlné vítězství, když na druhého Lewise Hamiltona najel přes dvacet sekund.

Němec byl po závodě z výsledku nadšený, varoval však svůj tým, že je třeba zůstat nohama na zemi.

"Snažil jsem se stále týmu připomínat, že musíme zůstat nohama na zemi," řekl Vettel. "Získali jsme spoustu bodů, což je důležité, a užili jsme si to, což je ještě důležitější. Rok je dlouhý a ještě se toho může stát spousta.

Kluci, co tu sedí vedle mě, plus Ferrari jsou vždycky velmi silní, Mercedes neměl zrovna skvělý začátek, ale oni se vrátí silnější než loni.

Bude to velmi vyrovnané, ale je důležité dojíždět, takže velké, velké komplimenty lidem v továrně. Vůz byl rychlý, ale zároveň spolehlivý a to je klíčové. Je to také poprvé, co jsem dokončil Velkou cenu Austrálie, takže jsem velice, velice šťastný."

Vettel popřel, že dnešní závod byl snadný, přestože jej suverénně ovládl. Pilot Red Bullu sdělil, že klíčovým momentem byl start.

"Nebyl to snadný závod," řekl Vettel. "Start byl klíčový. Já jsem odjel dobře, ale nevěděl jsem, zda to stačí, než jsem uviděl Lewise bojovat o pozici s Markem. V prvním stintu jsem se snažil držet si náskok a pak v určitém okamžiku dosáhnete hranice a pneumatiky se začnou opotřebovávat.

Lewis mě dojel a zajeli jsme do boxů. Nemohl jsem odjet více kol a po mé zastávce bylo klíčové dostat se před Jensona, což se mi povedlo okamžitě, takže to bylo velice, velice důležité.

Poté jsem ve druhé části závodu nevěděl, co se dělo vzadu u Lewise a když ztrácel, tak jsem z hlediska velikosti tlaku mohl situaci kontrolovat o něco lépe.

Dnes toho bylo hodně, co poznávat, a my se ještě jednou musíme podívat na závod."

Vettel také pochválil novinky představené ve Formuli 1 a práci, kterou odvedlo Pirelli, nový dodavatel pneumatik.

"Velice pozitivní. Musíme Pirelli vyjádřit nějaké komplimenty. Po testech jsme všichni měli trochu obavy a přijeli jsme sem a nakonec jsme neviděli tolik zastávek, kolik se čekalo, a celkově to byl hladký závod.

To zadní křídlo je velice čerstvé. První zatáčka není tím nejlepším místem k předjíždění, ale pomáhá to se přiblížit. Zatím to funguje tak, jak se čekalo, a já mohu soudit pouze podle toho, co se stalo mně, ne za mnou."