Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Ferrari není dost rychlé, přiznává Alonso

Ferrari není dost rychlé, přiznává Alonso

Španěl vidí hlavní problém v aerodynamice.

Fernando Alonso si je podle svých slov vědom skutečnosti, že Ferrari aktuálně není dost rychlé na to, aby bojovalo o příčky nejvyšší, a potřebuje se co nejdříve zlepšit.

Španěl dojel ve Velké ceně Austrálie s velkým odstupem na čtvrté pozici a dnes se v Malajsii kvalifikoval na páté místo, přičemž na prvního Sebastiana Vettela ztratil téměř sekundu.

Dvojnásobný šampion proto bez obalu přiznal, že Ferrari nyní zkrátka není dost rychlé. Vinu přitom nepřisuzuje pneumatikám, ale aerodynamice, na které podle něj závisí většinový díl výkonnosti vozu.

"Pneumatiky jsou pro všechny stejné, takže si nemyslím, že pneumatiky jsou tím problémem," řekl. "Auto není dost rychlé.

Aerodynamika dnes znamená 90 procent výkonnosti vozu, takže bych řekl, že tohle je jedna oblast, kteoru musíme zanalyzovat lépe, a obvykle každé vylepšení, které na vůz dáte, tak zase, 90 procent času je v aerodynamické úpravě. Takže to je něco, kde oni v tuto chvíli možná odvedli lepší práci než my.

Bohužel jsme nebyli dost rychlí v Austrálii, dost rychlí tady, abychom bojovali o pole position, Čína nás čeká za pět dní, takže i tam očekávám obtížný závod. Uvidíme. V tuto chvíli je tohle to, co máme, a my musíme získat tolik bodů, kolik bude možné."

Alonso nicméně zůstává klidný, co se týče šampionátu, neboť ten bude dlouhý stejně jako loni. I tehdy mělo Ferrari slabé období a nakonec bylo v boji o titul.

"Ohledně šancí na titul jsem velice optimistický. Myslím, že tohle je dlouhý šampionát, čítá spoustu závodů, a stát se může cokoliv. Loni jsme se v některých závodech trápili, jako v Turecku, kde jsem se nedostal do třetí části kvalifikace, a o týden později jsem v Monaku bojoval o pole position. Opravdu se musíme soustředit.

Není žádným tajemstvím, že se musíme zlepšit. Musíme se zlepšit v následujících závodech, protože v tuto chvíli nejsme dost rychlí. Musíme ale také zůstat velmi klidní, velmi soustředění, protože šampionát je velice dlouhý."

Alonso také přiznal, že dnes nečekal, že by se kvalifikoval výš než na páté místo, ale doufá, že v závodě bude na stupních vítězů.

"Možná jsme čekali víc problémů a horší pozici v kvalifikaci. Být pátý, startovat z čisté strany, závod před námi... Myslím, že pokud závod dojedeme, budeme na pódiu."