Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Alonso je přesvědčený, že Ferrari může ztrátu dohnat

Alonso je přesvědčený, že Ferrari může ztrátu dohnat

McLarenu se to také podařilo, říká dvojnásobný mistr světa.

Fernando Alonso má stále absolutní důvěru ve schopnost Ferrari obrátit po špatném startu do sezóny 2011 své výkony k lepšímu.

Ferrari vypadalo při testování velmi silně, ale v prvních třech závodech letošní sezóny nevystoupal ani jeden z jeho jezdců na stupně vítězů a Alonso již ztrácí 42 bodů na vedoucího muže šampionátu Sebastiana Vettela. Týmový kolega Felipe Massa je pak o další dva body za Alonsem.

"Určitě to nebyl start do sezóny, v který jsme doufali my i naši fanoušci. Padesát bodů mezi námi není moc a my víme, že naše výkonnost není právě teď dobrá, ale jsme si vědomi, že se to může velmi rychle změnit," uvedl Alonso ve svém sloupku na oficiálních stránkách Ferrari.

Španěl poukázal na to, že se Ferrari v minulosti již mnohokrát dostalo do popředí po špatných začátcích sezóny.

"Věřím v tým, vím, co v něm je a v každém v Maranellu cítím vůli probojovat se zpátky. Už jsem v minulosti zažil, nejprve jako soupeř a poté jako vnitřní člen, jakou schopnost vrátit se Scuderia má.

Pamatuji, když jsem byl v roce 2006 u Renaultu, že v první části sezóny jsem si vybudoval velký náskok, ale poté Ferrari odvedlo dobrou práci s vývojem vozu a (Michael) Schumacher předvedl skvělý návrat a dva závody před koncem mě předstihl.

Stačí se podívat na loňský rok, nejdříve v Turecku a poté v Anglii, už se naznačovalo, že bychom se měli raději už soustředit na následující rok, ale my jsme to nevzdali a podařilo se nám bojovat o titul až do posledního závodu. Zní to jako slogan, ale je to úplná pravda, ve Formuli 1 se nikdy nevzdávejte."

Alonsa povzbudil také případ McLarenu, kterému za měsíc podařilo proměnit katastrofické výsledky z testů ve vítězství ve Velké ceně Číny.

"Formule 1 byla vždy taková, v jednom závodě se máte problém dostat se do první pětky a v tom následujícím bojujete o vítězství. Letošní rok není výjimkou, po závěrečných testech v Barceloně každý tvrdil, že mclareny jsou ztracené, a ony se pak vždy dostaly na pódium a skončilo to vítězstvím v Číně.

Současně jiní říkali, že Vettel je neporazitelný a pak jsme v Šanghaji všichni viděli, jak to nakonec dopadlo. Tři závody ještě nestačí k tomu, abychom mohli definitivně posuzovat."

Dvojnásobný šampion však zároveň dodal, že se Ferrari bude muset velice snažit, aby se mu návrat na úplné čelo podařil.

"Tohle neznamená, že podceňuji vážnost naší situace, to vůbec. Musíme velmi tvrdě pracovat, abychom se zlepšili ve všech směrech. Úspěch přijde jen tehdy, kdy každý prvek pracuje na maximum, vůz, strategie, zastávky v boxech, jezdci a všichni, kteří jsou toho součástí," řekl.

"V těchto posledních několika dnech zůstávám v kontaktu s inženýry a vím, že v Maranellu nikdo ve vývoji vozu nepolevil. Máme co dohánět a nemůžeme si dovolit příliš ztrácet čas, zvlášť když ostatní nebudou v následujících týdnech zahálet."