Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Buttonovo kanadské vítězství "nejlepší v kariéře"

Buttonovo kanadské vítězství "nejlepší v kariéře"

Brit se do vedení dostal v posledním kole po chybě Vettela.

Jenson Button označil své vítězství ve Velké ceně Kanady za nejlepší v kariéře, poté co v náročných mokrých podmínkách i přes pět zastávek v boxech a penalizaci dokázal v posledním kole předjet vedoucího Sebastiana Vettela a vyhrát.

Vettel vedl téměř od startu až do cíle, v posledním kole však pod tlakem rychle se blížícího Buttona chyboval a pilot McLarenu proklouzl do čela.

Button se tak dočkal svého prvního vítězství od loňské Velké ceny Číny, v závodě přitom přestál dvě kolize, s týmovým kolegou Lewisem Hamiltonem a Fernandem Alonsem, které jej zahnaly k mechanikům, do boxů pak musel dokonce i pro penalizaci za příliš rychlou jízdu za safety carem, která jej srazila na poslední místo.

"Vážně nevím, co říct," řekl dojatý Button. "Od startu to byly velice emocionální tři hodiny. Byl tam ten incident s Lewisem, já jsem nic neviděl, když byl vedle mě. Už jsem se mu omluvil. Pak to byl boj.

Dostal jsem penalizaci průjezdu boxy za příliš rychlou jízdu za safety carem, takže jsem se musel probíjet dopředu třikrát. V posledním kole jsem stíhal Seba a on byl široký na mokré části trati a já jsem té šance využil.

Byl to fantastický závod, i kdybych nevyhrál, tak bych si ho užil. Úžasné vítězství a dost možná mé nejlepší.

Rozhodně to byla jedna z těch velkých cen, kde jste ztracení a pak z toho něco je. Nejdůležitější je vést v tom posledním a já jsem ho vedl půlku. Ohromný den, vážně nevím, co dodat."

Buttonovo vítězství však bylo po závodě nejisté, sportovní komisaři totiž vyšetřovali jeho kolize s Lewisem Hamiltonem a Fernandem Alonsem. V obou případech se však usnesli na tom, že není třeba nikoho penalizovat.