Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Přechod na šestiválce je pro F1 dobrý, říká Ferrari

Přechod na šestiválce je pro F1 dobrý, říká Ferrari

Italská značka je nyní se změnou koncepce motorů spokojená.

Prezident Ferrari Luca di Montezemolo říká, že rozhodnutí přejít od roku 2014 na přeplňované šestiválcové a ne čtyřválcové motory je pro Formuli 1 dobrým krokem, přičemž ve stáji z Maranella upevní oddanost Formuli 1.

Italská značka byla jedním z hlavních kritiků původních plánů na "zelenější" Formuli 1, di Montezemolo ale tvrdí, že volba šestiválců znamená, že Formule 1 nadále zůstane pro Ferrari relevantní.

"Budu ve Formuli 1 tak dlouho, dokud pro nás Formule 1 bude představovat to nejdůležitější centrum vývoje," řekl di Montezemolo pro Reuters. "Rozhodnutí přejít na šestiválce je důležité, protože přeplňované šestiválce jsou pro budoucnost dobré, nejen pro Ferrari, ale také pro Mercedes a další."

Jediným odpůrcem nových motorů tak zůstává komerční šéf Formule 1 Bernie Ecclestone, který tvrdí, že přeplňované agregáty nebudou mít tak dobrý zvuk a uberou tak Formuli 1 jeden z klíčových parametrů.

Di Montezemolo ve svém rozhovoru zároveň dodal, že další změnou, kterou by si od roku 2014 přál, by byla úprava pravidel o aerodynamice. Ta by podle něj neměla mít na celkovou výkonnost vozů tak velký vliv.

"Dnes aerodynamika znamená 90% výkonnosti," řekl. "Já si ale myslím, že to není dobré, protože my nestavíme družice nebo letadla, my stavíme auta. Aerodynamika musí být méně relevantní pro výkonnost vozu."