Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Alonso vítězí ve Valencii a znovu vede šampionát!

Alonso vítězí ve Valencii a znovu vede šampionát!

Velká cena Evropy - závod

Fernando Alonso se i přes start z jedenáctého místa probojoval do vedení a na domácí trati ve Valencii vybojoval vítězství ve Velké ceně Evropy, které jej vrátilo do čela průběžné klasifikace šampionátu. Na stupních vítězů jej doplnili Kimi Räikkönen a poprvé od svého návratu do F1 Michael Schumacher.

Smůla soupeřů, dobře zvládnutá strategie a skvělý jezdecký výkon, to byla kombinace, se kterou Alonso dovezl Ferrari druhé letošní vítězství a stal se prvním pilotem, kterému se tak v roce 2012 podařilo.

V první půli závodu dominoval Sebastian Vettel, který přetavil pole position ve dvacetisekundové vedení v osmadvacátém kole. Od té chvíle šlo však všechno z kopce, na trať totiž vyjel safety car po kolizi mezi Heikkim Kovalainenem a Jeanem-Ericem Vergnem, kteří se srazili před dvanáctou zatáčkou. Trať poté zůstala poseta úlomky a cáry roztrhaných pneumatik, ačkoli oba aktéři byli schopni odjet do boxů.

Vettel sice po restartu znovu udržel první místo, ve 34. kole ale jeho red bull náhle zpomalil a Němec byl nucen zastavit na kraji trati.

Do čela se tak dostal Alonso, který se díky dobře zvládnuté zastávce v boxech posunul během výjezdu safety caru na třetí místo a při restartu zdolal druhého Romaina Grosjeana.

Právě Francouz byl poté jeho hlavním rivalem a čekalo se, zda bude schopen svého týmového kolegu z roku 2009 zdolat. Odpověď přišla ve 41. kole, kdy Grosjeanův lotus postihly technické problémy a Francouz musel vzdát.

Alonsovi pak ve zbytku závodu již nikdo nedokázal konkurovat a Španěl si tak dojel pro své devětadvacáté vítězství kariéry, které jej znovu posunulo do čela šampionátu.

Druhou pozici obsadil Räikkönen, který krátce před cílem využil stupňujících se problémů Lewise Hamiltona, který musel čelit zhoršujícímu se stavu pneumatik.

Po Räikkönenovi na Hamiltona v předposledním kole zaútočil také Pastor Maldonado, jenže Brit se nechtěl vzdát a vyvezl Venezuelana mimo trať. Maldonado však nehodlal s útokem přestat, pokusil se vrátit na trať, došlo ke kontaktu a Hamilton skončil v bariéře z pneumatik.

Na třetí pozici se tak náhle ocitl Michael Schumacher, který v posledních kolech postupoval polem v tandemu s Markem Webberem. Schumacher, který ještě při projetí cílem sám nevěděl, na které pozici skončil, se tak poprvé od svého návratu do Formule 1 v barvách Mercedesu vrátil na stupně vítězů. Němec stál naposledy na pódiu po svém posledním vítězství ve Velké ceně Číny roku 2006.

Webber byl dalším z jezdců, kteří se dostali velmi vysoko po startu z hloubi pole. Australan byl přitom největším skokanem, na čtvrté místo v cíli se totiž probojovat po startu z devatenácté pozice.

Nico Hülkenberg dosáhl svého nejlepšího výsledku v kariéře, když proťal cílovou pásku na páté pozici. Ještě pár kol před cílem se však pohyboval před Schumacherem a Webberem, stupně vítězů mu tak proklouzly mezi prsty.

Šesté místo zachránil Nico Rosberg, jenž se před závěrečnými koly nacházel zcela mimo první desítku. Různé strategie se však nakonec projevily a Němec získal osm bodů.

Sedmý skončil Paul di Resta, čímž podtrhl povedený víkend Force Indie, jež po zklamání v Kanadě dostala oba své vozy na body.

Osmý skončil Jenson Button, první desítku pak uzavřeli devátý Sergio Pérez a až desátý nakonec Pastor Maldonado.

Těsně za body na jedenácté pozici zůstal Bruno Senna před dvanáctým Danielem Ricciardem, jenž se po restartu nacházel dokonce na čtvrtém místě, starší pneumatiky mu však nedovolily čelit soupeřům. Australan měl však štěstí, že vůbec dojel do cíle, v závěru měl totiž nebezpečně vyhlížející kolizi s Vitalijem Petrovem, po které dokonce letěl vzduchem.

Petrov měl po restartu chvíli na dosah první body pro Caterham, nakonec však po kolizi s Ricciardem musel do boxů pro nové přední křídlo a v cíli tak na něj zbylo třinácté místo. Bonusem v jeho závodě však bylo úspěšné předjetí Felipeho Massy.

Klasifikováni byli také čtrnáctý Heikki Kovalainen a patnáctý Charles Pic, na šestnáctou pozici se protrápil Massa před dvojicí HRT Pedrem de la Rosou a Narajnem Kartykejanem. Se dvěma koly ztráty skončil poslední Hamilton.

Cíl neviděli Grosjean, Vettel, Kamuj Kobajaši a Jean-Eric Vergne, Timo Glock kvůli střevní chřipce do závodu vůbec nenastoupil.

Fernando Alonso díky svému druhému vítězství vede průběžné pořadí šampionátu se 111 body, o dvacet bodů pozadu je nyní na druhém místě Mark Webber. Lewis Hamilton a Sebastian Vettel, kteří nebodovali, spadli na třetí a čtvrtou příčku.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/Ztráta
1.
 F.Alonso  Ferrari
1:44:16.449 
2.
 K.Räikkönen  Lotus
+ 6.421 
3.
 M.Schumacher  Mercedes
+ 12.639 
4.
 M.Webber  Red Bull
+ 13.628 
5.
 N.Hülkenberg  Force India
+ 19.993 
6.
 N.Rosberg  Mercedes
+ 21.176 
7.
 P.di Resta  Force India
+ 22.866 
8.
 J.Button  McLaren
+ 24.653 
9.
 S.Pérez  Sauber
+ 27.777 
10.
 P.Maldonado  Williams
+ 34.653 
11.
 B.Senna  Williams
+ 35.961 
12.
 D.Ricciardo  Toro Rosso
+ 37.041 
13.
 V.Petrov  Caterham
+ 1:15.871 
14.
 H.Kovalainen  Caterham
+ 1:34.654 
15.
 C.Pic  Marussia
+ 1:36.551 
16.
 F.Massa  Ferrari
+ 1 kolo 
17.
 P.de la Rosa  HRT
+ 1 kolo 
18.
 N.Kartykejan  HRT
+ 1 kolo 
19.
 L.Hamilton  McLaren
+ 2 kola 

Neklasifikováni:

   Jezdec  Tým  V kole
NC
 R.Grosjean  Lotus
41 
NC
 S.Vettel  Red Bull
34 
NC
 K.Kobajaši  Sauber
34 
NC
 J.E.Vergne  Toro Rosso
27 
NS
 T.Glock  Marussia

Nejrychlejší kolo závodu: Nico Rosberg (Mercedes) - 1:42.163

Průběžné pořadí šampionátu jezdců po 8. závodě:

p.
 Jezdec  Tým
Body
1.
 F.Alonso  Ferrari
111 
2.
 M.Webber  Red Bull
91 
3.
 L.Hamilton  McLaren
88 
4.
 S.Vettel  Red Bull
85 
5.
 N.Rosberg  Mercedes
75 
6.
 K.Räikkönen  Lotus
73 
7.
 R.Grosjean  Lotus
53 
8.
 J.Button  McLaren
49 
9.
 S.Pérez  Sauber
39 
10.
 P.Maldonado  Williams
30 
11.
 P.di Resta  Force India
27 
12.
 K.Kobajaši  Sauber
21 
13.
 N.Hülkenberg  Force India
17 
14.
 M.Schumacher  Mercedes
17 
15.
 B.Senna  Williams
15 
16.
 F.Massa  Ferrari
11 
17.
 J.E.Vergne  Toro Rosso
18.
D.Ricciardo Toro Rosso

Průběžné pořadí šampionátu týmů po 8. závodě:

p.
 Tým  Jezdci
Body
1.
Red Bull  M.Webber, S.Vettel
176 
2.
McLaren  L.Hamilton, J.Button
137 
3.
 Lotus  K.Räikkönen, R.Grosjean
126 
4.
 Ferrari  F.Alonso, F.Massa
122 
5.
 Mercedes  N.Rosberg, M.Schumacher
92 
6.
 Sauber  S.Pérez, K.Kobajaši
60 
7.
 Williams  P.Maldonado, B.Senna
45 
8.
Force India  P.di Resta, N.Hülkenberg
44 
9.
Toro Rosso  J.E.Vergne, D.Ricciardo