Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Měnit pneumatiky budeme častěji, naznačují jezdci

Měnit pneumatiky budeme častěji, naznačují jezdci

Opotřebení letošního obutí Pirelli je velmi vysoké.

Letošní sezóna Formule 1 by měla zaznamenat nárůst průměrného počtu zastávek v boxech, takový je názor závodníků po prvním dni druhé série předsezónních testů v Barceloně.

Nové pneumatiky Pirelli, které jsou měkčí než ty loňské, se vyznačují velmi rychlým výkonnostním propadem, kvůli kterému se časy na kolo už po několika okruzích začínají výrazně zhoršovat.

Nejrychlejší muž prvního dne Nico Rosberg potvrdil, že současné pneumatiky odcházejí velice rychle.

"Opotřebení je vysoké. U všech je obrovské," řekl. "Nevím, jestli je to kvůli teplotám, protože je opravdu zima. Snad ano, protože jinak nás v Melbourne čeká spousta zastávek v boxech."

Obhájce titulu Sebastian Vettel souhlasí s názorem, že opotřebení letošních pneumatik je rychlé, varuje však, že zatím může být stále předčasné výkonnost obutí hodnotit.

"Dnes jsme viděli, že pneumatiky odcházely docela rychle, nevydržely moc kol," nechal se slyšet Vettel. "Je ale třeba být opatrný, protože je opravdu příliš chladno, nic víc. Stále se snažíme pneumatikám porozumět, ale za těchto podmínek je to obtížné, všichni se trápí se stejnými problémy."

Fernando Alonso si dokonce postěžoval, že rychlost opotřebení pneumatik ztěžuje práci týmům při testování nových vozů.

"Možná není nejlepší volbou testovat v zimě, kdy máte pneumatiku, která zvládne jedno kolo," řekl Alonso. "Máme totiž tolik věcí, které musíme otestovat a tolik nových věcí, o kterých potřebujeme posbírat jasné informace.

A máme jen jedno kolo na to, abychom porozuměli autu, protože pak už ztrácíte čtyři až šest sekund."

Rosberg však dodal, že strategii Pirelli podporuje, rychlé opotřebení pneumatik je totiž dobré pro atraktivitu závodů.

"Viděli jsme, že pneumatiky Pirelli jsou pro závodění a napínavost dobré a to je hlavní priorita, musí to být zajímavé pro diváky," řekl Rosberg.

"My se s tím prostě musíme vypořádat. Je důležité, aby závodění bylo dobré a my víme, že takový profil opotřebení přispívá k těm nejzajímavějším závodům."