Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Wolff: Žádného šéfa týmu už nepotřebujeme

Wolff: Žádného šéfa týmu už nepotřebujeme

Jeden člověk už nemůže být zodpovědný za všechno.

Z týmu Mercedes na konci minulé sezony odešel jeho šéf a bývalý majoritní majitel, Ross Brawn. Předpokládalo se, že ho na této pozici přirozeně vystřídá Paddy Lowe, jehož Mercedes začal lanařit po neúspěšné sezóně 2012. Toto Wolff ale vysvětluje, že Mercedes si svůj tým zorganizoval trochu jinak.

Q: Jak vypadá organizační struktura Mercedesu po odchodu Rosse Brawna? Vy jste obchodní ředitel a Lowe technický ředitel, ale co šéf týmu? Byla by pozice šéfa týmu u vás nadbytečná?

Ano, ta pozice je věcí minulosti. Struktura, kterou jsme se rozhodli použít, umožní každému jasně porozumět kompetencím a odpovědnosti jednotlivých členů našeho managementu. Paddy zodpovídá za technickou a závodní stránku věci a já se starám o komerční a obchodní zájmy týmu. Smyslem této struktury ale není rozdělit práci, ale klást důraz na společnou práci a kombinování našich schopností. Fungujeme stejně, jako jiné velké korporace. Není tu jeden člověk, který by držel kormidlo a dělal všechna rozhodnutí. Rozhodnutí jsou rozdělovány kompetentním lidem.

Q: Takže říkáte, že vše ovládající šéf týmu je minulostí a že se dočkáme více týmů s podobnou strukturou?

V žádném jiném sportu nenajdete ekvivalent pozice " šéfa týmu", natož u jiné velké společnosti. Podívejte se na fotbal. Tam máte trenéra, týmového manažera a ještě jednoho člověka zodpovědného za komerční aktivity. Pozice šéfa týmu má původ v zakladatelích týmů, ikonických mužů, jako Frank Williams, Ken Tyrrell a dokonce i Ron Dennis, kteří se starali o každý aspekt jejich týmu. Ale to byly týmy složené ze 100 nebo maximálně 200 lidí. To ještě jeden člověk mohl zvládnout. Celý sport tehdy ještě nebyl tak vysoko profesionalizován, jak je tomu dnes. Dalo by se říci, že šéf týmu je dědictvím prosté éry formule 1.