Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

GP2 budou skoro stejně rychlé jako F1, bojí se Button

GP2 budou skoro stejně rychlé jako F1, bojí se Button

Vozy F1 však podle něj postupem sezóny zrychlí.

Monoposty GP2 budou podle Jensona Button na některých okruzích letos časem na kolo velmi blízko časům vozů Formule 1.

Přesně to podle něj bude důsledkem velkých změn v technických pravidlech Formule 1, které byly zavedeny před letošní sezónou. Šestiválcové motory o objemu 1,6 litru s turbem se na trati poprvé představily minulý týden v rámci předsezónních testů v Jerezu. Změny se dotkly také aerodynamiky a šasi vozu. Řada jezdců pak poznamenala, že za volantem je tento rozdíl patrný.

Dosahované časy na kolo během testů přitom byly o více než pět sekund horší, než jakých týmy dosahovaly při loňských testech v Jerezu. Podle Buttona by tak GP2 mohla v úvodu sezóny rychlostí dotírat na vozy Formule 1.

"Na určitých okruzích budou GP2 mnohem blíže," řekl Button. "Na rychlých tratích budeme rychlejší, ale ne o moc. Znovu ale připomeňme, že toto byl první letošní test s novou technikou."

Na horších časech nových vozů se podle Buttona podepsaly také nové pneumatiky a fakt, že monoposty jsou těžší, což podle Brita znamenalo v odhadu ztrátu 1,6 až 1,8 sekundy. Mistr světa z roku 2009 je však přesvědčen, že se v průběhu sezóny situace výrazně zlepší.

"V loňském roce, co se předpisů týče, nedošlo téměř k žádným změnám, takže v prvním testu jsme vždy byli rychlí a do prvního závodu jsme se ještě zlepšili, ne ale o moc.

Letos budou v prvním závodě všichni mnohem rychlejší. Po třech závodech stáhneme další sekundu. Do konce roku bychom pak nemuseli být tak moc za rokem 2013. Jen o pár sekund, pokud si na to opravdu zvykneme."