Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Rozhovor: Frank Williams

Rozhovor: Frank Williams

"Tým s naší historií, zázemím a osobnostmi patří na špičku."

Williams úspěšně absolvoval zimní přípravu a včera představil i nového titulárního sponzora Martini. Jak vidí nejbližší budoucnost svého týmu Frank Williams?

Williams bude od této sezóny používat motory Mercedes. Jaké jsou vaše první dojmy z nového partnerství?

Vím, že budu mluvit za celý tým, když řeknu, že jsme Mercedesem ohromeni. Týká se to obou hlavních oblastí - jejich produktu i jejich přístupu k nám. Mercedes je prvotřídní značkou a udělá vše pro to, aby připravil nejlepší pohonnou jednotku. Nové motory V6 jsou velice sofistikovaným balíkem nových technologií a hybridní technologie tlačí skutečně až do extrémů.

K týmu se v zimě připojil i zkušený Felipe Massa. Proč jste chtěli, aby za vás závodil právě on?

Felipe je jedním z největších talentů posledního desetiletí a dokáže si zachovat chladnou hlavu. Spolu s ním do Williamsu přišli i jeho bohaté zkušenosti s vývojem nového vozu, i s hledáním jeho limitů přímo na dráze. Když jsem s ním loni jednal, ověřil jsem si, že je stále ještě hladový po úspěchu a nevytratila se z něj ani vášeň pro závodění. Já sám miluji práci s čistými závodníky a Felipe je přesně ten typ a díky svému osobnímu šarmu si ho rychle oblíbili i všichni v týmu.

V týmu zůstal Valtteri Bottas, který absolvuje teprve svou druhou sezónu ve Formuli 1. Jaké jsou jeho kvality a čím doplní Felipeho?

Ve skutečnosti to budou už čtyři roky, odkdy se Valtteri stal součástí naší rodiny. Od začátku víme, že se k nám dostal mimořádně talentovaný jezdec. Je to typický finský závodník, nepodléhá tlaku a má přirozený cit pro kontrolu závodního auta. Bohužel jsme mu loni nedali konkurenceschopný vůz, ale i tak zazářil například v Kanadě či USA. Jsem přesvědčen, že na sebe s Felipem pořádně zatlačí.

Jaké jsou prvotní dojmy z FW36?

Vždy je nebezpečné pokoušet se něco předpovídat na základě testů, protože každý tým má svůj vlastní program. Vím jen tolik, že kromě několika počátečních problémů, bylo FW36 mimořádně spolehlivé a absolvovalo hodně kol. Díky velkým změnám v technických pravidlech bude během prvních závodů nejdůležitější spolehlivost, a ta je nyní naší silnou stránkou. Jak jsme na tom s rychlostí, to zjistíme, až když se dostaneme do Austrálie.

Zdá se, že sezóna 2014 bude nejen vzrušující, ale i nepředvídatelná. Jaký cíl jste určili svému týmu a kde byste chtěli být po posledních závodech v Abú Zabí?

Tým s naší historií, zázemím a osobnostmi patří na špičku. Nová pravidla promíchají startovní pole a to je naše šance udělat krok vpřed. Samozřejmě chápu, že našemu novému technickému týmu nějaký čas potrvá, než začne dosahovat svých cílů. Určitě ale chceme letos pravidelně bodovat.