Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

António Felix da Costa už dosnil?

António Felix da Costa už dosnil?

Když vás dvakrát přeskočí, je čas přehodnotit kariéru.

António Felix da Costa přiznává, že s jeho "snem o F1" je již pravděpodobně konec.

Na začátku minulého roku byl da Costa favoritem na zisk závodní sedačky v Toro Rosso. Jako od člena juniorského programu Red Bullu se od něj ale neočekávalo nic méně, než vítězství ve Formuli Renault 3.5. Portugalec však neuspěl v konkurenci Kevina Magnussena a Stoffela Vandoorna a obsadil až třetí místo. A jelikož Red Bull má mladých talentů dostatek, rychle se našel náhradník. Do Toro Rosso se dostal vítěz GP3, Daniil Kvjat a da Costova kariéra v monopostech se dostala do slepé uličky. Red Bull ho sice poctil alespoň statusem testovacího jezdce, ale na stejné pozici si podržel i zkušeného Sébastiena Buemiho. Větší příležitostí však byla nabídka jezdit s podporou Red Bullu v DTM. Portugalec celý rok doufal, že ještě dostane příležitost předvést se v monopostu F1, ale poté, co Toro Rosso ohlásilo najmutí 16 letého Maxe Verstappena musel své cíle přehodnotit.

"Na začátku sezóny jsem stále ještě doufal, že se dokážu dostat do Formule 1," řekl portugalský jezdec. "Ale i když mám teprve 23 let a stále jsem příliš mladý na to, abych se vzdával svých snů, musel jsem udělat velké rozhodnutí. A tím rozhodnutím je zaměřit se na DTM.

Bohužel, ani v DTM se da Costovi letos nedařilo podle jeho představ a v autě BMW zatím získal pouze 4 body a ještě se bude muset snažit, aby si své místo udržel.

"DTM si velmi užívám a rozhodl jsem se koncentrovat na tuto sérii. Byl bych šťastný, kdybych v ní mohl strávit příštích 10 let. To je můj nový cíl.

Max je velmi, velmi dobrý závodník a já bych v šestnácti nedosáhl to, co se podařilo dosáhnout jemu. Bezpochyby je mimořádně talentovaný. Zároveň je mi velmi líto Carlose Sainze mladšího. Red Bull z něj udělal závodníka a hodně do něj investoval a nyní je připravený postoupit do nejvyšší soutěže. Doufám, že dostane šanci a že příští rok uvidíme (v F1) Maxe i Carlose."

Carlos Sainz se ocitl v podobné situaci jako loni da Costa, když mu místo u Toro Rosso před nosem vyfoukl ještě mladší jezdec. Na rozdíl od Portugalce se ale nadále drží v čele hodnocení soutěže, a pokud by ji dokázal vyhrát, možná mu Red Bull zajistí místo u některého z nejslabších týmů F1.

Da Costa však na monoposty úplně nezanevřel a zúčastní se první sezóny nové Formule E. První závod však musel vynechat kvůli svým povinnostem v DTM a v týmu Amlin Aguri ho v Číně nahradil Takuma Sato.