Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Sága Sauber versus van der Garde pokračuje

Sága Sauber versus van der Garde pokračuje

Kaltenborn zablokovala Holanďanovu super licenci.

Australský příběh Gieda van der Gardeho soudícího se o závodní sedačku je již příliš dlouhý, než abychom si ho celý zopakovali. Nejprve se ve Švýcarsku konala arbitráž, kterou vyhrál Van der Garde, pak se spor dostal na nejvyšší soud státu Victoria, kde vyhrál Van der Garde, a pak se Sauber odvolal a opět vyhrál Van der Garde. Dnes se ale do vozů Sauberu beztak posadili Marcus Ericsson a Felipe Nasr.

První trénink Sauber úplně vynechal, protože se zřejmě bál reakce australských soudců, ale druhého tréninku se již mohl zúčastnit. K opomenutí Gieda van der Gardeho ho nejspíš opravňovalo to, že Holanďan nemá v rukou super licenci a tréninků se beztak nemůže zúčastnit. Její vydání však stopl samotný Sauber.

Podle van der Gardeho právníka, Jima Peterse, právní zástupci Sauberu prostřednictvím emailu oznámili, že tým nemá s Holanďanem platný kontrakt, proto nevidí důvod, proč by mu měl pomoci získat potřebné dokumenty. Sauber tímto krokem zabránil van der Gardemu v získání super licence, bez níž se nemůže zúčastnit velké ceny (včetně tréninků).

"Sauber nadále zastává pozici, ve které panu van der Gardemu brání v získání licence, jelikož ho odmítl uznat za jednoho ze svých jezdců nominovaných na velkou cenu."

Peters v reakci na tento krok vyzval soud, aby okamžitě zabavil majetek Sauberu nacházející se na území státu Victoria. Je totiž třeba jednat dříve, než se závodní tým po závodě sbalí a odjede do Malajsie.

"Čas je v této věci rozhodujícím faktorem," upozornil Peters. "Sauber opustí jurisdikci v pondělí a jednou z našich žádostí je konfiskace závodního vybavení, která by měla proběhnout dnes nebo zítra."

Další epizoda je na programu zítra ráno, když se právníci opět setkají před australským soudem. Monisha Kaltenborn byla pozvána na páteční tiskovou konferenci, ale postup Sauberu odmítla jakkoli komentovat.