Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

VC Belgie - Věděli jste?

VC Belgie - Věděli jste?

Zajímavosti o jednom z nejtradičnějších závodů.

Oficiální web F1 přinesl seznam zajímavostí souvisejících s Velkou cenou Belgie a okruhem Spa-Francorchamps.

   Tento týden bude Spa-Francorchamps hostit již 48. velkou cenu. Pouze Monza (64), Monako (62) a Silverstone (49) mají více. Všechny čtyři okruhy byly součástí kalendáře sezóny 1950, prvního ročníku MS F1. Dalo by se však říct, že Spa uvítalo týmy F1 49krát, v roce 1985 musel být jednou závod zrušen kvůli problémům s novým povrchem tratě. Týmy se vrátily o 3 měsíce později.

   Současná verze okruhu má míň než polovinu délky původního, 14.1 km dlouhého okruhu. 7 004 metrů je ale přesto víc než dvojnásobek nejkratšího okruhu kalendáře, 3 337 metrů dlouhého Monte Carla.

   Ze současných jezdců se v Spa dosud zdaleka nejvíce dařilo Kimimu Räikkönenovi. Z Belgie si už odnesl čtyři výhry a jedno další pódiové umístění. Celkově má Fin na kontě 20 vítězství, takže výhry ze Spa tvoří až pětinu z jeho sbírky vítězných trofejí. Loni obsadil čtvrté místo, což byl jeho nejlepší výsledek sezóny, ale zároveň se poprvé stalo, že dojel do cíle VC Belgie a nepostavil se na stupně vítězů. Z ostatních současných pilotů vyhrál dvakrát Sebastian Vettel a jednou Felipe Massa, Lewis Hamilton, Jenson Button a Daniel Ricciardo.

   Naopak, Fernandu Alonsovi se v Belgii nedaří a Spa je jedním z mála okruhů, z nichž nemá ani jednu vítěznou trofej. Kromě ní mu chybí už jen vítězná trofej z Interlagosu, staronového Red Bull Ringu a nových tratí v Abú Zabí a Soči.

   Ze současných jezdců se pouze Hamiltonovi podařilo získat více než jednu pole position. K jeho dvěma by však musel přidat další dvě, aby se připojil k Fangiovi, Prostovi a Sennovi.

   Nejvíce vítězství patří Michaelu Schumacherovi, během své kariéry jejich nasbíral šest, Ayrton Senna pět.

   Loni protnul Daniel Ricciardo cílovou čáru o 3.383 sekundy dříve než Nico Rosberg. Nejtěsnější vítězství patří Philu Hillovi, který byl v cíli o 0.7 sekundy dříve než Wolfgang von Trips. Největší rozdíl mezi vítězem a druhým v cíli viděli diváci jen o dva roky později, když Jima Clarka a Bruce McLarena dělily 4 minuty a 54 sekund.

   Pouze 15 ze 48 belgických vítězství patřilo majiteli pole position. V posledních deseti letech se vítěz kvalifikace dostal doprostřed stupňů vítězů třikrát. V roce 1995 vyhrál Michael Schumacher po startu ze 16. místa.

   V roce 2013 v Belgii začala Vettelova šňůra devíti vítězství v řadě a zde také odstartuje do své 150. velké ceny. V celé historii F1 dosáhlo tuto metu pouze 35 jezdců a 28letý Němec nejspíš ještě mnoho z nich překoná. Rekordmanem této statistiky je Rubens Barrichello s 322 starty.

   Dva Belgičané dokázali vyhrát velkou cenu F1 - Jacky Ickx a Thierry Boutsen, ani jednomu z nich se ale nepodařilo vyhrát domácí velkou cenu. Letos není v poli ani jeden Belgičan, nejblíže k tomu má Max Verstappen, který se narodil v Belgii a po matce je poloviční Belgičan, ale závodí s nizozemskou vlajkou svého otce Jose Verstappena. Belgické naděje se nyní upírají k Stoffelovi Vandoorneovi, hvězdě GP2.