Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Jaké pneumatiky si jezdci vybrali pro VC Japonska?

Jaké pneumatiky si jezdci vybrali pro VC Japonska?

Red Bull a Ferrari opět s odlišnými strategiemi.

Už tento víkend se jezdci F1 vrátí na oblíbený japonský okruh Suzuka. Od Pirelli dostanou tvrdé (oranžové), středně-tvrdé (bílé) a měkké (žluté) pneumatiky, přičemž italský dodavatel každému z nich přidělil jednu žlutou sadu pro poslední část kvalifikace a dvě oranžové pro závod. Jelikož je každý jezdec povinný v neděli použít alespoň jednu ze dvou sad od Pirelli, každý absolvuje alespoň část závodu na oranžových pneumatikách.

Zbývajících 10 z 13 sad si jezdci vybrali sami za asistence týmových stratégů. Lewis Hamilton a Nico Rosberg bojující o titul mistra světa si objednali po 8 sad žlutých pneumatik, ale Hamilton bude mít tři oranžové a dvě bílé a Rosberg si objednal tři bílé a dvě oranžové. Rozdílný výběr ale mohl nařídit Mercedes, aby pro něj Hamilton otestoval výdrž oranžových a Rosberg bílých pneumatik. Podobné rozdíly jsou i mezi jezdci Ferrari, Williamsu, Renaultu, Toro Rosso a Haasu.

Do extrému zašly týmy Ferrari a Red Bull, ale odlišným způsobem. Ferrari nedůvěřuje bílým pneumatikám, Sebastian Vettel bude mít pouze jedinou sadu, Kimi Räikkönen dvě. Díky tomu si mohli objednat nejvíce žlutých pneumatik a s velkou pravděpodobností se je pokusí využít nejen v kvalifikaci, ale i v závodě. Žluté pneumatiky přitom Pirelli do Japonska přivezlo poprvé. Jezdci Red Bullu dostanou pouze šest sad žlutých pneumatik, ale oba budou mít až čtyři oranžové.