Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Lewis Hamilton zaokrouhlil počet pole position na 70

Lewis Hamilton zaokrouhlil počet pole position na 70

Mercedes našel recept na rychlost

Vedoucí jezdec průběžného pořadí světového šampionátu F1 v souboji s časem znovu nenašel přemožitele. Lewis Hamilton zaokrouhlil počet pole position na 70 a v Sepangu byl nejrychlejší počtvrté za sebou. Při pohledu na průběh tréninků to bylo do velké míry překvapení.

Hamiltonovi se totiž do té chvíle nedařilo dosáhnout společně s inženýry správného nastavení vozu. V prvním tréninku byl na mokru až šestý, ve druhém na suchu šestý, ve třetím pátý. Jenže pak přišly rozhodující momenty v kvalifikaci a najednou tu byl úplně jiný Hamilton. Tradičně sebevědomý, tradičně agresivní, znovu bezchybný a především nejrychlejší. Räikkönenovo ferrari sice zdolal jen o 45 tisícin vteřiny, ale týmového kolegu Bottase téměř o sedm desetin vteřiny!

Včerejšek pro nás byl náročný. Těžko jsme zjišťovali, jak na tom vlastně jsme. V noci na dnešek jsem se moc nevyspal. Stejně jako moji technici. To proto, že jsme nevěděli, jestli problém vyřešíme,“ hodnotil svůj výkon Lewis Hamilton. „Přesto dnes bylo auto mnohem lepší. Výborně nám vyšla kola třetí části kvalifikace, obzvlášť to první. Abych byl upřímný, ani pořádně netuším, kde se to vzalo. Takže čelní postavení na startu je pro mě trochu překvapení, ale jsem za ně moc vděčný. Vždycky to je zvláštní pocit, když můžete z auta vydolovat o něco víc. Vychutnávám si to už od doby, kdy mi táta řekl, že moje první motokára je z páté ruky.

Valtteri Bottas nemohl být spokojený nejen s pátou pozicí na startu, ale zejména s propastným odstupem za týmovým kolegou. „Dnes to bylo daleko lepší, ale pro mě pořád ještě ne dost dobré. Z hlediska aerodynamiky na kvalifikaci jsme s Lewisem dospěli každý k úplně odlišnému nastavení vozu. Jak se ukázalo, jemu to vyšlo, kdežto mně už tolik ne. První a druhá část kvalifikace se rýsovaly dobře. Jenomže v třetí se všichni dokázali trochu zlepšit, zatímco já ne. Musíme všechno analyzovat. Teď je ještě brzy na závěry, proč jsem se od druhé části kvalifikace nedokázal zlepšit. Momentálně jsem velmi zklamaný. Uvidíme zítra. Ráno moudřejší večera,“ přiznal rozladěný Fin.