Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Mercedes měl na vítězství – a přesto nevyhrál

Mercedes měl na vítězství – a přesto nevyhrál

Hamilton měl smůlu, Bottas štěstí.

Mercedes měl na vítězství – a přesto nevyhrál. Rychlost jeho vozů nemohla být dotažená k vítěznému cíli kvůli chybám. V případě Valtteriho Bottase byla jezdecká a v případě Lewise Hamiltona technická. Vzhledem k těmto problémům se nakonec z průběhu závěrečné fáze závodu podařilo vyždímat maximum.

Dnešní závod byl bláznivý, obzvlášť pro mě,“ usmíval se v cíli Valtteri Bottas. „Po kontaktu s Kimim v prvním kole jsem měl píchlou pneumatiku. Hned jsem ztrácel kolo a pak musel předjíždět závodní pole za zpomalovacím vozem. Když byl na dráze podruhé, pomohlo mi to a krok za krokem jsem se posouval dopředu. Mým hlavním dnešním cílem bylo bojovat o vítězství, jenže ten mi už v prvním kole vyletěl komínem. V jednu chvíli jsem byl dokonce poslední. Ale pustil jsem se do boje, dal do něj absolutně všechno a snažil se z auta a každé zatáčky vyždímat, co se dá. Nepodařilo se nám zvítězit, ale po tom, jak jsme na tom průběžně byli, mám z druhého místa báječný pocit.

 

 

Lewis Hamilton hodnotil výsledek ve špatném rozpoložení: „Po víkendu, kdy jsme byli hodně silní, se s takovým výsledkem smiřuje těžko. Dneska jsem do toho dal srdce a jel na maximum. Vím, že tým bude zdrcený z té záležitosti s opěrkou hlavy, ale z tohohle víkendu si musíme odnést vědomí výborných výkonů, které jsme podávali. Všichni se tím trápíme, ale je na mně, abych si urovnal myšlenky a pokusil se dát naší stáji na tuto nepřízeň zapomenout. Vzchopíme se, zabereme a půjdeme dál. Na svůj výkon jsem hrdý a doufám, že na rychlost z tohoto víkendu navážeme.

Víc, než opěrka hlavy však každého zajímala roztržka mezi ním a Vettelem při jízdě za zpomalovacím vozem. „Rozhodně jsem Sebastiana nezkoušel, jak umí brzdit,“ bránil se Lewis Hamilton. „Za zpomalovacím vozem jsem diktoval tempo a stejně jako při ostatních restartech jsem v nájezdu do patnácté zatáčky na stejném místě zpomalil. V tu chvíli je na mně, abych diktoval tempo. Najednou jsem zezadu ucítil náraz. Ale můj problém to nebyl – všichni jasně viděli, jak se to stalo. Všichni mladí kluci z jiných seriálů k nám vzhlížejí jako k šampionům, ve kterých vidí své vzory, takže bychom jim měli jít příkladem. A od několikanásobného mistra světa by člověk takové chování nečekal. Ale víme, že když jde do tuhého, lidé ukazují svou pravou tvář. Nám se v posledních týdnech povedlo vyvinout tlak. Osobně si přeji, aby za mě mluvily výkony na dráze, a tenhle šampionát chci vyhrát správným způsobem. Po tomto víkendu věřím víc než předtím, že na to máme.

Šéf stáje Toto Wolff volil diplomatičtější tón: „Jestliže se vítěz v jednu chvíli nacházel na sedmnácté pozici a druhý v cíli ztrácel kolo a po druhém kole byl na samém chvostu, pak je jasné, že to byl pěkný blázinec! Pro Lewise to byl dost rušný závod. Pokud jde o Vettelův incident, FIA se rozhodla během závodu a ten teď vrátit nemůžeme. V takovém okamžiku vzkypí emoce, ale na vztahu mezi našimi dvěma stájemi se tím nic nemění. Po zastavení závodu červeným praporkem Lewis ještě vedl, jenže nastala komplikace s opěrkou hlavy, takže jsme ji museli vyměnit. Stálo ho to vítězství, ale nejdřív musíme zjistit, co se přesně stalo. Nejde o to, někoho obviňovat, ale analyzovat příčiny a na základě toho pochopit, co můžeme zlepšit, a potom jít do dalšího závodu s vyšší kvalitou a silnější. A tak budeme zase jako tým postupovat. Jisté je, že by nás měla povzbudit rychlost, kterou Lewis předváděl.