Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

V Monze byl překonaný rekord v počtu udělených penalizací

V Monze byl překonaný rekord v počtu udělených penalizací

Jen dva jezdci stáli na svých místech!

Souboj o postavení na startu v kvalifikaci má v této fázi sezony trochu komický nádech. V Monze byl totiž překonán dosavadní rekord v počtu i v hodnotě udělených penalizací. Pouze dva jezdci – první a poslední – potom stáli na roštu na svých místech!

Letos se do této chvíle odjel jediný závod, který se obešel bez penalizace – Velká cena Bahrajnu. Ve všech ostatních byli jezdci trestáni. Největší zásluhu na tom má tým McLaren, jehož jezdci museli „couvat“ na roštu už ve třinácti případech. V nich dostali neskutečnou porci odsunutí o 273 míst! Je to samozřejmě jen teorie, protože dál než na 20. pozici stejně není možné nikoho odsunout. O tresty se podělili Stoffel Vandoorne (153), Fernando Alonso (105) a Jenson Button (15). Důvodem je především oficiální sazba za výměnu komponent pohonné jednotky nad povolený limit. Dalšími „populárními“ prohřešky byly výměna převodovky, nezpomalení při žlutých vlajkách, zavinění kolize nebo zdržování jiného jezdce.

Zatím bylo potrestáno 41 jezdců penalizacemi od 3 do 60 míst na startu jedné velké ceny v celkové hodnotě 477 míst. Jak je vidět z předchozích údajů, 57 % trestů mířilo zásluhou Hondy na tým McLaren. Rekordmanem je Stoffel Vandoorne (60), za ním následuje Fernando Alonso (40 a 35). Ve třech případech (2x Wehrlein, 1x Button) byli navíc jezdci potrestáni startem z uličky před boxy kvůli opravám v uzavřeném parkovišti. S čistým štítem zatím vyvázl pouze tým Ferrari.

Tabulka udělených trestů:

273 McLaren

65 Red Bull

40 Renault

39 Toro Rosso

25 Sauber

10 Williams, Haas, Mercedes

5 Force India