Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Vettel: Rval jsem to jako zběsilý

Vettel: Rval jsem to jako zběsilý

Tým zkoumá příčinu Räikkönenova výpadku

Když mechanici zatlačili před startem monopost Kimiho Räikkönena do boxové uličky a zjevně rozladěný Fin ho po chvíli opustil, vypadalo to s Ferrari ve VC Malajsie bledě. S jedním autem mimo hru a druhým na konci roštu mělo prakticky po nadějích.

Sebastian Vettel ale odmítl vzít tento fakt na vědomí. „Musíš se prostě zabejčit,“ prohlásil poté, co po fantastické stíhačce dokončil závod těsně pod stupni vítězů. „Myslím, že jsme dnes dosáhli maxima možného. V optimálním případě jsem možná mohl skončit i na pódiu. To je taková malá skvrna na kráse. Ale alespoň jsme se o to pokusili.“

Čtyřnásobný mistr světa byl už po prvním kole třináctý a po deseti okruzích se probil do první desítky. Přitom v počátku na špičku dál ztrácel: „Vepředu se moc nebojovalo, všichni jeli v poklidu. To se pak těžko zezadu dotahuje.“ Každé předjetí ho stálo čas, přičemž někteří, jako Fernando Alonso, kladli houževnatý odpor. Přesto zajel nejrychlejší kolo (1:34,080), které je zároveň traťovým rekordem. Zaznamenal i nejvyšší maximální rychlost 332,9 km/h. „Kdybychom začínali z předních pozic, vyhráli bychom,“ je přesvědčen. „Bohužel nevyšla sázka na výjezd safety caru, který by nám hodně pomohl.

V závěru se ještě snažil zdolat třetího Daniela Ricciarda. „Brzdy ale byly rozžhavené do běla a do toho přišly problémy s pneumatikami. Není divu, rval jsem to jako zběsilý. Když jsem na Daniela ztratil kontakt při předjíždění opozdilce o kolo, zabalil jsem to a soustředil se už jen na dojetí. Gumy by beztak další útok neumožnily.

Räikkönenovi do řeči není nikdy, tentokrát ale byla jeho nechuť komunikovat ještě výraznější. „Vůz celý víkend fungoval perfektně a najednou se z ničeho nic objevil malér. To se prostě stává,“ bylo v podstatě jediné jeho vyjádření poté, co pro něj už druhá velká cena v řadě skončila dříve, než pořádně začala. Na dotaz, zda šlo o stejnou závadu jako u Vettela v kvalifikaci, jen pokrčil rameny.

Jasno, zdá se, nemají v tuto chvíli ani technici Scuderie. „Máme určité podezření, ale pouhým vizuálním zkoumáním toho moc nezjistíte,“ prohlásil tiskový mluvčí Ferrari Alberto Antonini.