Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton poprvé vybojoval v Suzuce pole position

Hamilton poprvé vybojoval v Suzuce pole position

Bottase penalizace odsune z první řady

Lewis Hamilton dál posunuje hranice možností. Po dalším velmi dobrém výkonu získal 71. pole position v kariéře, desáté v sezoně, ale teprve první na okruhu v Suzuce. Druhého nejlepšího času sice dosáhl jeho kolega Valtteri Bottas, ale do první řady na startu ho nedoprovodí. Finský jezdec bude na roštu odsunut o pět míst za výměnu převodovky.

Hamilton vymazal další bílé místo na mapě svých úspěchů. Poprvé v kariéře vyhrál kvalifikaci na okruhu v Suzuce, předtím se mu to ve VC Japonska podařilo už v letech 2007 a 2008 na okruhu ve Fudži. Jeden ze svých rekordů tedy nevylepšil: stále platí, že vybojoval pole position ve 23 různých velkých cenách!

Jezdím do Suzuky tak dlouho, a přitom jsem si tady vyjel nejvýhodnější startovní pozici úplně poprvé,“ říkal po kvalifikaci spokojený Lewis Hamilton. „Ale to čekání rozhodně stálo za to. Za celou kvalifikaci jsem neudělal ani jednu chybu a stále se zlepšoval. Základ jsme položili v její první části a potom jsme na něm v průběhu kvalifikaci jen stavěli. Na ten okamžik, na to kolo v třetí části jsem čekal od pátku. Když se to povede, je to skvělý pocit. Je to úžasné, jezdit po téhle dráze v tak dobrém autě. Vždycky patřila k nejlepším, ale v takovém voze je člověk skoro v extázi. Pocit, jaký zažíváme my, bych přál všem. Vždycky to je jako jízda na toboganu, ale díky přítlačné síle těchhle aut to je něco nepopsatelného. Miluju to, jak auto po trati létá. Dostali jsme se na správné výchozí pozice, abychom v neděli splnili úkol.

 

 

 

Pro Valtteriho Bottase to byl ošidný den. V třetím tréninku si udělal malý výlet mimo trať a vůz malinko poškodil. Ale mechanici odvedli výbornou práci a dali ho do kupy tak, že všechno fungovalo perfektně. „Mám za sebou pár těžkých závodů, kdy jsem neměl dostatečnou rychlost. Takže teď jsem o něco blíž a na to, že jsme toho dnes nemohli moc najezdit, to vůbec není špatné,“ spokojeně hodnotil svůj výkon. „Ale je škoda, že jsem přišel o výhodné postavení kvůli trestu odsunutí na startovním roštu. V porovnání s minulým týdnem se auto chová o tomto víkendu jinak. Mohl jsem mu víc důvěřovat a jezdit trochu přirozeněji. To pak bývá výsledek vždycky lepší. Neměl bych ztrácet sebevědomí. V tomhle sportovním odvětví je klíčové. Musím prostě jít dál, postupně odstraňovat nedostatky a ze všeho se pokaždé poučit. Odstartuju na měkkých pneumatikách, tak si myslím, že máme možnost zkusit jinou strategii než ostatní.