Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton vykouzlil nejrychlejší melbournské kolo

Hamilton vykouzlil nejrychlejší melbournské kolo

Mercedes: Radost i zklamání

Tým Mercedes měl po kvalifikaci rozporuplné nálady. Radoval se z Hamiltonova pole position, ale smutnil nad troskami Bottasova monopostu. Vstup do sezony si představoval radostnější a rozdílné emoce neskrýval ani šéf Toto Wolff: „Čeká nás hodně práce, aby bylo Bottasovo auto připravené pro závod v nejlepší kondici.

Je to skvělý pocit, když odevzdáte to, na co máte, a zajedete kolo, jakého jste schopni. Pokaždé se mi to nepodaří. Ale dneska jsem se svým výkonem opravdu spokojený,“ zhodnotil Lewis Hamilton svůj výkon, vedoucí k 73. postavení v čele startu a k dosud nejrychlejšímu melbournskému kolu. „Až doteď jsem vůbec nemyslel na závod. Začnu se na něj soustředit večer a zítra ráno. V minulé sezoně nakonec bylo Ferrari v neděli lepší. Ale zpravidla se chybami učíme a z takových scénářů se poučíme, a proto doufám, že se na zítřek tentokrát připravíme lépe. Ve finále také záleží na tom, jak dokážu na začátku závodu hospodařit s pneumatikami. Pamatuji si, že ke konci fáze před přezouváním jsem měl Sebastiana za zadkem, což mě přimělo zajet do boxů. On ještě pokračoval několik kol a já zůstal trčet za Verstappenem. Rozhodně to budu mít na paměti a zítra udělám, co bude v mých silách, abych si vybudoval lepší postavení. Vím, jak pilně Valtteri pracuje, i to, jak právě teď trpí, ale on se z toho dostane. V trénincích jezdil hodně rychle a věnoval velké úsilí svému růstu coby závodník a člen stáje. Plně v něj věřím, že se z toho zítra dostane.

Valtteri Bottas podporu kolegy potřeboval. Z jezdecké chyby byl hodně nešťastný: „Myslím, že jsem na to tlačil až moc. V první zatáčce jsem vyjel až na obrubník a ten byl ještě trochu mokrý. Zadek mi ustřelil a na vnější straně druhé zatáčky jsem narazil do zdi. Je to pech a je mi líto týmu, protože máme vůči konkurenci hodně silné auto. Vypadalo to, že je moc rozbité, tak doufám, že ho do závodu stihneme opravit. Na téhle trati se těžko předjíždí, ale vynasnažíme se ze všech sil. Možná to letos usnadňuje fakt, že přibyla zóna aktivace DRS, ale to zjistíme až zítra. Auto máme dobré, tak budu bojovat, jak to jen půjde. Jakmile se auto zahřeje a dostane do závodního rytmu, zdá se hodně rychlé. To je dnešní příznivé zjištění.

Za chybu bohužel pro Fina přišel také trest. Při opravě  vozu musela být vyměněna převodovka a proto bude na startovním roštu odsunut o pět míst.