Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton stále nechápe, co se vlastně stalo

Hamilton stále nechápe, co se vlastně stalo

Mercedes: Deprimující neděle

Šéfové, inženýři i samotný jezdec – všichni byli v šoku, když se po zastávce v boxu rudé ferrari objevilo před očima Hamiltona. Co se vlastně stalo? A jak se to stalo? Tyto otázky budou v Mercedesu rezonovat ještě dlouhou dobu. Každopádně se stala chyba a tým přišel o vítězství, o němž nikdo v Melbourne nepochyboval.

Zpočátku to vypadalo na další pohodový víkend. Mercedesy prokazovaly svoji očekávanou rychlost, i když v trénincích se od Bottase očekávalo trochu víc. Pak přišla první rána – a to doslova při havárii Bottase na počátku závěrečné fáze kvalifikace. Náladu spravil Hamilton fantastickým závěrečným kolem, které rozptýlilo všechny pochybnosti. A přišel závod…

 

Po startu udržel Lewis Hamilton vedoucí pozici i přes útok obou ferrari

 

Dneska jsem udělal všechno, co se dalo, ale nikdo nečekal, že to dopadne takhle,“ zklamaně přiznal Lewis Hamilton. „Pořád tomu ještě trochu nevěřím, protože pořádně nechápu, co se vlastně stalo. Až budou mít inženýři po poradě a sednu si s nimi, zřejmě zjistím příčinu. Tenhle víkend se hodně mluvilo o Party režimu, nebo jestli bude Ferrari dost rychlé. Podle mě nebyl rozdíl tak velký, jak se včera zdálo. Spíš to bylo tím, že já jsem zajel dobré kolo a Sebastian možná ne. Zato dnes byli moc, moc rychlí. Ke konci jsem trochu bojoval, jenže oni dnes nebyli ani o desetinu pomalejší než my. V hloubi duše aspoň vím, že jsem tenhle víkend udělal maximum.

Valtteri Bottas skleslou náladu potvrdil: „Dnešek byl trochu deprimující. Pár bodů jsem získal, ale ne tolik, kolik jsem doufal. I když jsem startoval až patnáctý. Auto jsme měli dobré, měl jsem v něm stejný pocit jako v kvalifikaci. Tým na něm udělal pořádný kus práce. Bohužel nám to nebylo moc platné, protože se na téhle dráze strašně špatně předjíždí. Když jsem vězel za jinými vozy, trochu jsem se potýkal s přehříváním motoru, tak jsem mnohokrát radši ubral plyn a nechal si odstup.

 

Valtteri Bottas se k bodům musel probíjet z 15. pozice - na snímku předjíždí Sergia Péreze

 

Šéf týmu Toto Wolff potvrdil, že v tomhle závodě Mercedesu uniklo vítězství mezi prsty. „Musíme spolknout hořkou pilulku,“ přiznal. „Po Lewisově zastávce v boxu jsme se domnívali, že jsme zmákli scénáře jak s ohledem na zpomalovací, tak virtuální zpomalovací vůz, tak aby Sebastian nemohl z boxové uličky vyjet na dráhu před Lewisem. Měli jsme mít několikavteřinovou rezervu, až jsme pak najednou zjistili z televizních obrazovek, že ji nemáme. Když je vyhlášen virtuální zpomalovací vůz, samozřejmě na tom někdy vyděláte a jindy zase proděláte. Ale problém je jednoznačně na naší straně a musíme situaci analyzovat, abychom pochopili, co se stalo, a napravili to.