Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton prý závod prohrál v úvodních kolech

Hamilton prý závod prohrál v úvodních kolech

Mercedes: Rychlejší, než čekali?

Oba jezdci týmu Mercedes vystoupili na stupeň vítězů – a přesto ve stáji nevládla úplná spokojenost. Obhájce titulů mistra světa jezdců i konstruktérů z prvních dvou závodů nevyhrál ani jeden. To se od roku 2013 ještě nestalo. Na druhé straně si oba jezdci proti startovnímu roštu polepšili…

Fin Valtteri Bottas si po startu vedl skvěle. Dokonale využil zaváhání Räikkönena a vybojoval druhou pozici. Na ní potom strávil téměř celý závod. V závěrečných kolech ztrátu na vedoucího Vettela snižoval. Vše nasvědčovalo tomu, že využije výhodu, kterou mu poskytoval lepší stav pneumatik. V cíli nakonec prohrál jen o pár desetin vteřiny.

V závěru to bylo hodně těsné,“ potvrdil Valtteri Bottas. „Škoda, že se mi nepodařilo vyhrát. Když je to takhle o fous, po závodě začnete přemýšlet o každém kole a zatáčce a snažíte se přijít na to, jestli se nedalo něco udělat líp. Ale i tak mám pocit, že jsem zajel dobrý závod. Neudělal jsem žádné chyby a dal jsem do toho všechno. Před závodem jsem si nevyzkoušel střední pneumatiky [mezi měkkou a tvrdou směsí], ale šlo to dobře a povedlo se mi na nich vydržet hodně dlouho. Začaly mě zlobit až v posledních třech kolech, a když jsem se přiblížil k Sebastianovi, dělaly mi ještě větší potíže. Dnes jsme byli rychlejší, než jsme čekali, a proto jsme dokázali vyvinout na Ferrari tlak.

 

Valtteri Bottas (vpravo) svedl v závěru závodu krásný souboj se Sebastianem Vettelem (vlevo)

 

Lewis Hamilton startoval vinou nepříliš vydařené kvalifikace a penalizace až z deváté pozice. Rychle postoupil vpřed, pomohly mu i technické problémy Ricciarda a boxová šlamastyka Räikkönena, ale ze třetího místa si už polepšit nedokázal.

Závod to nebyl snadný, ale když jsem se teď uklidnil, můžu ho hodnotit docela kladně,“ říkal s mírným odstupem Lewis Hamilton. „Dneska šlo hlavně o to, ztratit co nejmíň bodů, a myslím, že umístění do třetího místa je pro celý tým i pro mě osobně výborný výsledek. Samozřejmě bychom byli radši, kdybychom během víkendu neměli problém s převodovkou, ale se svou rychlostí v závodě jsem byl spokojený. Odstartoval jsem sice dobře, bohužel jsem na tom nevydělal. Hned od startovní čáry jsem předhonil pár aut a potom jsem přejel do druhého jízdního pruhu, abych se v zatáčce dostal na vnitřní stopu. Jenomže jezdec ve voze přede mnou se rozhodl přesunout doprava, tak jsem na to musel reagovat. Kvůli tomu mě po levé straně auta předjížděla, a proto jsem se v úvodním kole zase propadl. Uvědomoval jsem si, že tu skupinu aut musím co nejdřív předjet. Jenže než se mi to podařilo, borci v čele už přede mnou měli patnáctivteřinový náskok. Závěr zní, že jsem závod prohrál právě v těch úvodních kolech.

 

Lewis Hamilton se utěšoval alespoň tím, že ne Vettela neztratil tolik bodů