Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Vergne se pokusí upevnit vedení

Vergne se pokusí upevnit vedení

V Berlíně se znovu pojede na bývalém letišti

Formule E se po roce vrací do Berlína. Stejně jako loni se pojede na trati, vytýčené na bývalém letišti Tempelhof na jižním okraji německé metropole. Okruh se jeho tvůrcům povedl, při své premiéře umožnil dramatické souboje i četné předjížděcí manévry.

Zatímco v minulém roce se zde uskutečnily hned dva závody (Berlín zaskočil za Brusel, který se pořádání e-prix vzdal), letos se pojede jen jednou, a to tuto sobotu. Start je ovšem netradičně posunut až na osmnáctou hodinu. Přímý přenos totiž kromě Eurosportu vysílá i německá veřejnoprávní stanice ARD, a jí by obvyklý čas 16 hodin kolidoval s fotbalem.

Felix Rosenqvist slavil loni v Berlíně svoje první vítězství ve formuli E

Diváci na místě se ale rozhodně nudit nebudou. Součástí bohatého programu je i exhibiční jízda exmistra světa F1 Nika Rosberga s Gen2, tedy monopostem druhé generace.

Mezi účastníky dochází ke dvěma změnám. Tom Dillmann nahradí v sestavě stáje Venturi Edoarda Mortaru (ve stejném termínu má povinnosti v DTM)a veterán Stéphane Sarrazin dostává šanci u Andrettiho místo v nemilosti propuštěného Toma Blomqvista.

Atraktivní průjezd umělým tunelem

V čele průběžné klasifikace se nadále drží Jean-Éric Vergne (Techeetah) a zdá se, že jediným, kdo by mu ještě mohl zkomplikovat cestu za titulem, je Sam Bird (DS Virgin). Naopak po několika slabých výsledcích vypadl z okruhu kandidátů Felix Rosenqvist (Mahindra), na jehož třetí příčku se naopak začínají tlačit matadoři Sébastien Buemi (Renault) a Lucas di Grassi (Audi). Mezi uchazeče o čelná umístění v Berlíně je nutno zařadit i domácí borce Daniela Abta (Audi) a Andreho Lotterera (Techeetah).

Eurosport 1 přináší zkrácený záznam kvalifikace v sobotu 19. května 2018 od 17.30 hodin, závod pak od 18 hodin.

Fakta o e-prix Berlína

Délka trati: 2,375 km

Počet zatáček: 10

Nejrychlejší kolo – kvalifikace: 1:08,218 (Felix Rosenqvist, Mahindra, 2017)

Nejrychlejší kolo – závod: 1:09,519 (Maro Engel, Venturi, 2017)

Předchozí vítězové: 2015 – Jérome d´Ambrosio (Dragon), 2016 – Sébastien Buemi (Renault), 2017 – Felix Rosenqvist (Mahindra), Sébastien Buemi (Renault)