Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Formule se vracejí do Švýcarska

Formule se vracejí do Švýcarska

Vergne se již může stát šampionem

Vůbec poprvé zavítá formule E do Švýcarska. A je z toho veliká sláva, protože jde po více než šedesáti letech o prolomení dlouhodobého tabu, které v zemi helvétského kříže pro závody na okruzích platilo.

Tamní vláda je zakázala v roce 1955 v reakci na obrovskou tragédii při čtyřiadvacetihodinovce v Le Mansu. Zatímco však původní VC Švýcarska se jezdila na bernském předměstí Bremgarten, elektrické monoposty se budou prohánět po curyšských ulicích. Výběr místa nebyl náhodný, ve městě totiž sídlí titulární sponzor šampionátu ABB. Proto se této e-prix dostalo i výsady, že se pojede v neděli, bohužel opět v termínu konání velké ceny F1. Díky časovému posunu vůči Kanadě naštěstí nedojde k přímé kolizi.

Dvouapůlkilometrová trať vede zčásti po nábřeží Curyšského jezera, ale zamíří i do části nazvané Arboretum a do historické čtvrti. Nechybějí dvě dlouhé rovinky, ostrá vlásenka a podle organizátorů minimálně tři vhodná místa pro předjíždění.

Lídr průběžné klasifikace Jean-Éric Vergne (Techeetah) se za určitých okolností může dočkat korunovace již tento víkend. Postačí, pokud získá o devatenáct bodů více než jeho nejbližší a už jediný pronásledovatel Sam Bird (DS Virgin). Definitivní rozhodnutí však zřejmě padne až při závěrečném dvojzávodě v New Yorku.

Jean-Éric Vergne má titul na dosah

Napínavý bude ještě souboj o třetí příčku. Dosud ji drží Felix Rosenqvist (Mahindra), jemuž se ale v poslední době vůbec nedaří a dotírají na něj Daniel Abt (Audi), Sébastien Buemi (Renault) a Lucas di Grassi (Audi).

Přímý přenos vysílá v neděli 10. června od 18 hodin stanice Eurosport 2. Na ní také bude možné shlédnout od 17 hodin záznam kvalifikace.

Fakta o e-prix Curychu:

Délka trati: 2,46 km

Počet zatáček: 11