Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hyperboost má nahradit přesedání

Hyperboost má nahradit přesedání

Změny v pravidlech šampionátu

Současně s kalendářem pro sezonu 2018/19 přijala Světová rada motoristického sportu některé úpravy pravidel formule E.

Nejdůležitější změnou, o které jsme již informovali, je zavedení tzv. hyperboostu. Minimálně jednou za závod bude mít každý jezdec možnost po delší dobu zvýšit výkon o 25 kW (z 200 na 225 kW). Ovšem předtím musí projet vyznačenou aktivační zónou, vedenou mimo ideální stopu. Znamená to, že napřed ztratí (odhadem jednu sekundu), ale zisk by měl být mnohem větší. Proti původnímu předpokladu nebude hyperboost pokaždé dostupný dvakrát, ale počet se bude lišit dle charakteru tratě.

Zachován zůstává fanboost, přidělovaný třem pilotům, kteří získají nejvíce přízně v internetovém hlasování fanoušků. Ten představuje jednorázové navýšení dokonce o 50 kW.

Podle očekávání byl zrušen bonus za nejrychlejší kolo a místo něj obdrží bod ten z účastníků na prvních pěti místech v cíli, jemuž zbude v bateriích nejvíce energie. Vzhledem k tomu, že se počet startujících zvýšil na 22, postupuje do super pole v rámci kvalifikace šest nejlepších z její základní části. Závody se budou vypisovat jednotně na 45 minut plus jedno kolo.