Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Tahanice kolem VC Itálie pokračují

Tahanice kolem VC Itálie pokračují

Pořadatelé chtějí snížit licenční poplatek

Šéf F1 Chase Carey v nedávném rozhovoru mluvil, v souvislosti s prodlužováním smluv s pořadateli VC, o tom, že „změna je život“. Těžko říci, zda tuto skrytou výhrůžku adresně směřoval do Monzy. Faktem ovšem je, že budoucnost VC Itálie je nadále nejistá.

Příslušný kontrakt vyprší příští rok a obě strany se zatím nedohodly. Přesněji řečeno, stojí na diametrálně odlišných stanoviscích. Za Italy vede vyjednávání prezident tamního autoklubu ACI Angelo Sticchi Damiani. Z jeho slov vyplývá, že příčinou rozporů jsou, jak jinak, peníze: „Rádi bychom se dohodli na nové pětileté dohodě do roku 2024. Ale akceptovatelný by byl pro nás roční licenční poplatek maximálně ve výši 15 milionů dolarů.“

Prezident ACI Sticchi Damiani: Chceme platit méně

Jenže to ještě méně, než v současnosti. Podle informací promotérské firmy SIAS, organizující VC Itálie a většinově vlastněné ACI, se letos na konto Liberty Media převedlo 22 milionů dolarů a napřesrok to bude ještě o dva miliony více. Přitom průměrná částka za celý šampionát činí 30,6 milionu dolarů.

Není proto divu, že se partneři na druhé straně jednacího stolu cukají. Zvláště, když slyší, že by obchodní ředitel ACI Marco Ferrari chtěl i více volnosti v uzavírání smluv se sponzory a v pronájmu ploch na autodromu. Operuje s tím, že Monza má v kalendáři výsadní postavení a že podobně kultovní podnik v Monaku neplatí vůbec nic.