Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vergne: Nejsme přece žádní idioti

Vergne: Nejsme přece žádní idioti

Francouze rozezlila penalizace v závodě v Curychu

Jean-Éric Vergne ostře napadl rozhodnutí sportovních komisařů, kteří penalizovali pět závodníků, včetně jeho, při nedávné e-prix Curychu. Vedení šampionátu nepřímo nařknul z úmyslné manipulace!

Během závodu několik jezdců, nacházejících se vesměs na čelních pozicích, obdrželo trest v podobě průjezdu boxovou uličkou. Udělen jim byl za překročení rychlostního limitu během zavedeného režimu virtuálního safety caru.

Vergneho naštvalo zejména to, že postiženi byli hned čtyři piloti, kteří se v dané chvíli nacházeli před jeho soupeřem v boji o celkové prvenství Samem Birdem. Ten z toho samozřejmě profitoval a poskočil až na druhé místo v cíli.

Nejsme žádní blbci. S tímhle autem jezdíme celý rok a nikdy se nic podobného nestalo. A teď to najednou postihne hned pět lidí: mě a další, kteří se nacházejí na klíčových pozicích. To je trochu zvláštní, nemyslíte?,“ durdil se Vergne. „Buď jsme byli všichni naprostí idioti, kteří nevědí, jak si počínat během žluté fáze, nebo se všechno odehrálo trochu jinak.“

Jak? Vergne naznačuje, že mohlo jít o snahu udržet napětí v bitvě o titul až do konce. Bird skutečně zredukoval jeho náskok na 23 bodů a rozhodovat se bude při posledním podniku v New Yorku.

Odvážné a hlavně žádnými fakty nepodložené prohlášení má ovšem hned několik trhlin. Organizátoři nemuseli k ničemu takovému sahat, protože už předtím bylo zjevné, že korunovace šampiona se odehraje až v Americe. K tomu, aby se uskutečnila už ve Švýcarsku, potřeboval Vergne posbírat o devatenáct bodů více než Bird. Po zpackané kvalifikaci a chybě při výměně monopostů tomu ale nic nenasvědčovalo. Brit by i „bez zásahu zvenčí“ zřejmě dojel před ním.

Dále jsou k dispozici záznamy o rychlostech hříšníků v inkriminované fázi. Vyplývá z nich, že Vergne měl na pomyslném tachometru místo povolené padesátky 66,9 km/h. Tvrdit, že by někdo zfalšoval i tato oficiální data, by byla už opravdu hodně silná káva.