Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vergne a Bird si to rozdají o prvenství

Vergne a Bird si to rozdají o prvenství

Vyvrcholení šampionátu ve stínu mrakodrapů

V pořadí čtvrtá sezona formule E spěje ke svému finále. O nadcházejícím víkendu je na programu závěrečný podnik seriálu, dvojdílná e-prix New Yorku.

Do „velkého jablka“ se šampionát vrací po loňské premiéře. Opět se pojede v městské části Brooklyn, konkrétně v prostorách přístavního terminálu ve čtvrti Red Hook. Trať ovšem byla o něco prodloužena, na 2373 metrů. Její část vede po mořském pobřeží, s výhledem na manhattanské mrakodrapy. Celkově však, hlavně ve srovnání s evropskými destinacemi, se jezdí v nepříliš vábném prostředí.

Rozdělovat se bude ještě 58 bodů. Náskok vedoucího Jeana-Érika Vergneho přitom činí jen 23 bodů. Pilot Techeetahu mohl o titulu rozhodnout už při předchozím klání v Curychu. Jenže po možná až příliš dramatickém průběhu, poznamenaném mnoha penalizacemi, se k němu naopak jeho pronásledovatel Sam Bird dost výrazně přiblížil. O třetí příčku v konečné klasifikaci se utkají v poslední době skvěle disponovaný Lucas di Grassi a Sébastien Buemi. Šanci mají i Felix Rosenqvist, jemuž se ale nyní vůbec nedaří, a Daniel Abt.

 

Sam Bird loni v New Yorku dvakrát vyhrál a navíc se potkal s Catherine Zeta-Jonesovou a Michaelem Douglasem

 

Američan na startu nebude žádný, avšak předvést se určitě budou chtít obě domácí stáje – Dragon Racing a Andretti. Mají co dohánět, protože v týmovém pořadí jim zatím patří poslední příčky.

Eurosport 1 vysílá v sobotu 14. července ze záznamu od 21 hodin sobotní kvalifikaci a přímým přenosem od 21.30 hodin samotný závod. V neděli 15. července je sestřih kvalifikace na programu ve 20.20 hodin a závod v 21 hodin.

Fakta o e-prix New Yorku:

Délka trati: 2373 m

Počet zatáček: 14

Nejrychlejší kolo – kvalifikace: 1:02,285 (Sam Bird, DS Virgin, 2017)

Nejrychlejší kolo – závod: 1:03,883 (Maro Engel, Venturi, 2017)

Předchozí vítězové: 2017 – Sam Bird (DS Virgin), Sam Bird (DS Virgin)